Na hlavný obsah

Cena akcií Gazpromu od začiatku invázie spadla takmer o 90 percent

Vývoz zemného plynu sa za prvých osem mesiacov znížil o polovicu.

Cena akcií Gazpromu od začiatku invázie spadla takmer o 90 percent
Logo ruského plynárenského gigantu Gazprom. Foto: TASR/AP

Vojna na Ukrajine a s ňou spojené akcie spôsobili nečakane vážne problémy aj ruskému energetickému gigantovi Gazpromu. Cena jeho akcií od začiatku invázie spadla o takmer 90 percent. Vývoz zemného plynu sa za prvých osem mesiacov znížil o polovicu.

Štátny podnik podľa expertov teda bojuje o prežitie. Nateraz sa zdá, že ho môže zachrániť iba Kremeľ alebo dohoda s Čínou.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Chrenková.

Gazprom je najväčší exportér zemného plynu na svete. Preto asi nikoho neprekvapí, že ho aktuálna energetická kríza, ale aj západné sankcie, dramaticky zasiahli.

“Gazprom sa aktuálne nachádza v zložitej situácii a to hlavne pre klesajúci export plynu do Európy, ktorý je kľúčovým zdrojom príjmu ako pre ruskú plynárenskú spoločnosť, tak aj pre celú Ruskú federáciu, ktorá je majoritným vlastníkom celého koncernu. Podiel Gazpromu na trhu plynu v Európe klesol zo 40-tich percent na deväť,” vysvetlil expert na energetiku z Asociácie pre medzinárodné otázky Jan Svoboda.

Vývoz zemného plynu sa do Európskej únie za prvých osem mesiacov tohto roku znížil takmer o polovicu. Na druhej strane sa však zisk ruského štátneho podniku, vďaka vysokým cenám plynu, zdvojnásobil.

Rekordné vyplácanie dividend

To však so sebou prinieslo aj rekordné číslo vo vyplácaní dividend, teda peňazí, ktoré sa platia akcionárom z čistého zisku. Gazprom zaplatil dividendy za 20 miliárd eur.

Podľa zahraničných expertov, ktorých oslovil bruselský portál Politico, bude musieť podnik pravdepodobne začať šetriť a okresať výrobu. Energetickému gigantovi by preto pomohli noví zákazníci, ktorí by mohli aspoň čiastočne zaplátať dieru po stratenom európskom trhu.

“Čínsky odbyt plynu je pre ruský Gazprom kľúčový pre udržanie budúcich príjmov. V tejto situácii tá technická infraštruktúra nie je na mieste. Pre predstavu – v roku 2021 Rusko predalo do Ázie asi 33 miliárd kubických metrov plynu, zatiaľ čo do Európy ich išlo medzi 160 a 200 miliárd kubických metrov,” pokračoval Svoboda.

V hre je stále teoreticky aj možnosť, že Gazprom obnoví dodávky plynu aj na Starý kontinent.

Vladimir Putin, pre ktorého má podnik politický aj symbolický význam, podľa expertov energetický gigant nenechá zbankrotovať. Podľa odborníkov sa ruský prezident veľmi dobre vyzná v plyne. Dokonca sa o ňom hovorí ako o neoficiálnom manažérovi Gazpromu.

Možno aj preto si necháva všetky cesty otvorené a Európe odkázal, že loptička je na jej strane – stačí otvoriť pomyselný kohútik. Európski lídri však pri týchto slovách len krútia hlavami. Obnoviť dodávky plynu aj pošramotené vzťahy s Ruskom totiž pre pokračujúcu agresiu na Ukrajine nie je jednoduché.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál