Na hlavný obsah

Čoraz viac ľudí v Európe žije s HIV bez toho, aby bolo diagnostikovaných

S vírusom sa stále spája hanba.

Čoraz viac ľudí v Európe žije s HIV bez toho, aby bolo diagnostikovaných
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

 Čoraz viac ľudí v Európe žije s HIV bez toho, aby bolo diagnostikovaných, uviedli v stredu (30. 11.) v novej správe Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a zdravotnícka agentúra Európskej únie (ECDC).

S vírusom, ktorý spôsobuje chorobu AIDS, sa pritom stále spája hanba. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

HIV, vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti, poškodzuje imunitný systém človeka. Prenáša sa telesnými tekutinami, predovšetkým krvou, a vyvoláva smrteľnú chorobu AIDS.

Podľa nových údajov „sa prinajmenšom od roku 2018 až do roku 2021 nakazilo vírusom HIV v európskom regióne viac ľudí, než ich bolo diagnostikovaných“, uviedol regionálny úrad WHO v tlačovej správe pred 1. decembrom. Tento je deň je vyhlásený za Svetový deň boja proti AIDS.

Európsky región WHO zahŕňa viac než 50 krajín vrátane Ruska, Ukrajiny a Turecka.

„Údajmi o HIV, liečbe a starostlivosti, by sme mali byť hlboko znepokojení,“ uviedol regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge. „Pretrvávajúca, rozšírená hanba okolo HIV odrádza ľudí, aby sa dali otestovať, a nebezpečne nás odkláňa od cesty smerujúcej k splneniu nášho cieľa skoncovať s AIDS do roku 2030,“ dodal Kluge.

Výzva na dostupnosť služieb

WHO tiež vyzvala, aby boli služby pre ľudí nakazených HIV dostupnejšie. „Musíme spoločne pracovať na tom, aby sme zaistili, že sa nikto v tejto situácii nebude báť dať otestovať, nebude cítiť hanbu, zúfalstvo ani izolovanosť. Každý by mal kdekoľvek dostať patričné služby a úctivú starostlivosť, ktorú potrebuje,“ apeloval Kluge.

Riaditeľka Európskeho strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) Andrea Ammonová zdôraznila, aké dôležité je testovanie na HIV. Podľa jej slov u ľudí, ktorým nákazu diagnostikujú neskoro, „je vyššie riziko ťažkého priebehu choroby a dokonca smrti“.

Takisto upozornila na ohrozenie zdravia verejnosti. Uviedla, že „neliečení jednotlivci môžu nevedome šíriť HIV na svojich sexuálnych partnerov“.

V roku 2021 bolo denne diagnostikovaných okolo 300 nových diagnóz HIV v 46 z 53 krajín Európy, ako uviedla WHO.

To predstavuje celkovo 106 508 nových diagnóz hlásených v európskom regióne za celý uvedený rok a 16 624 v Európskej únii, dodala WHO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet