Na hlavný obsah

Dánsko oslavuje 50 rokov kráľovnej Margaréty II. na tróne

V súčasnosti ide o najdlhšie vládnucu panovníčkou na svete.

Dánsko oslavuje 50 rokov kráľovnej Margaréty II. na tróne
Dánska kráľovná Margrethe II. Foto: Twitter/ Actualités Suisse

Dánska kráľovná Margaréta II. spolu s obyvateľmi krajiny v sobotu (12. 11.) oslávila 50. výročie svojho nástupu na trón. Oslavy boli dvakrát odložené. Margaréta II. je v súčasnosti najdlhšie vládnucou panovníčkou na svete, pripomína agentúra DPA.

Margaréta II. prešla kočom Kodaňou, na uliciach ju zdravili tisícky obyvateľov Dánska i turistov zo zahraničia. Potom spoločne so starostkou Kodane Sophiou Hæstropovou Andersenovou vyšla na balkón radnice. Starostka vyzvala dav zhromaždený vonku, aby zvolal „hurá“ na počesť kráľovnej.

Podľa kodanskej starostky Andersenovej je Margaréta II. veľkým vzorom pre všetkých obyvateľov Dánska a tou najlepšou predstaviteľkou, akú krajina môže mať. „Sme nesmierne hrdí na to, že ste našou kráľovnou,“ povedala starostka 82-ročnej kráľovnej.

DPA píše, že Dáni donedávna mali dojem, že kráľovnej oslavy dôležitých výročí vždy niečo prekazia. Osemdesiate narodeniny mala v apríli 2020, keď sa svet, a Dánsko nevynímajúc, potýkal s prvou vlnou pandémie covidu-19.

Polstoročie jej nástupu na trón krajiny mala pôvodne oslavovať tento rok v januári, avšak plány pokazil omikron. Ako ďalší termín určili september, no niekoľko dní pred oslavami zomrela britská kráľovná Alžbeta II. Konali sa preto len skromnejšie akcie a s národom Margaréta II. oslavuje výročie až v sobotu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet