Na hlavný obsah

Džínsy módneho návrhára Calvina Kleina preslávila provokatívna reklama

V sobotu oslávi svoje 80. narodeniny.

Džínsy módneho návrhára Calvina Kleina  preslávila provokatívna reklama
Na snímke módny návrhár Calvin Richard Klein. Foto: Facebook/Calvin Richard Klein

Jeho modely sa vyznačujú jednoduchosťou a praktickosťou a vo svojej reklame sa nebojí kontroverzie ani provokácie. Americký módny návrhár Calvin Richard Klein oslavuje v sobotu (19. 11.) svoje okrúhle 80. narodeniny.

Začínal s džínsami a spodnou bielizňou. Nakoniec sa preslávil parfumami, šperkami a hodinkami. Budúci módny vizionár nakreslil svoje prvé návrhy šiat už v piatich rokoch.

Klein si začal plniť svoj sen v roku 1968, keď so svojím priateľom z detstva Barrym Schwartzom založil spoločnosť Calvin Klein Inc. K prvej práci sa dostali náhodou, keď si nákupca vzorov pre veľký obchodný dom Bonvit Teller pomýlil poschodie a omylom sa ocitol v ich dielni.

Teller bol očarený a zákazka za 50 000 amerických dolárov (takmer 48 500 eur) dostala Kleinovo meno na módnu mapu. Preslávil sa v oblasti módy na bežné nosenie.

V roku 1973 navrhol kolekciu športového oblečenia, z ktorej sa nakoniec zrodil všeobecne používaný termín „Calvin Klein look“. Za svoju slávu a úspech však zaplatil rozvodom so svojou prvou manželkou Jayne.

Ako Klein povedal, nasledovalo „divoké obdobie“ drog a dobrodružstiev. Dizajnéra túžiaceho po publicite zmenil v roku 1978 únos jeho jedinej dcéry, ktorá mala vtedy 11 rokov. Marci nakoniec vyviazla bez zranení. Klein sa však utiahol do súkromia.

Provokatívna reklama na džínsy

V roku 1979 postavil amerických puritánov na nohy svojou provokatívnou reklamou na džínsy, v ktorej sa 15-ročná herečka Brooke Shieldsová pýta: „Viete, čo je medzi mnou a mojimi calvinami? Nič.“

Z návrhára kabátov sa takmer cez noc stal najúspešnejší návrhár džínsov. Ameriku vtedy zachvátila džínsová horúčka a Kleinove „calviny“ mali vďaka odporu feministiek predaj na prasknutie.

Archívna snímka, na ktorej je americká herečka Brooke Shieldsová ako modelka značky Calvin Klein.
Archívna snímka, na ktorej je americká herečka Brooke Shieldsová ako modelka značky Calvin Klein. Foto: Twitter

Klein zvolil v roku 1982 vlastnú stratégiu aj pri propagácii pánskej spodnej bielizne. Z bežne užitočného výrobku urobil objekt túžby. Reklamy so sexuálnym podtónom opäť vyvolali negatívne reakcie, ale zároveň sa dobre predávali.

Nezostal len pri móde

Rovnaký úspech zožal aj pri výrobe parfumov. Značky Obsession, Eternity, Escape a ďalšie v 70. a 80. rokoch rozšírili nielen jeho sortiment, ale aj zisky. Britská topmodelka Kate Moss sa na niekoľko rokov stala hlavnou tvárou značky Calvin Klein.

V roku 1997 spoločnosť Klein rozšírila svoje portfólio o výrobu hodiniek. „Pre mužov sú hodinky jediným skutočným módnym doplnkom, ktorým môžu vyjadriť svoj vkus,“ povedal.

Móda ho bavila už v mladom veku

Klein sa narodil v New Yorku v židovskej rodine s maďarskými koreňmi. Jeho kolegovia Robert Denning a Ralph Lauren tiež pochádzali zo židovskej komunity v Bronxe.

Kleinov otec mal malý obchod a jeho matka bola krajčírka. Malý Calvin ju rád pozoroval pri práci so šijacím strojom a už vtedy ho začala baviť móda. Po absolvovaní Fashion Institute of Technology a College of Art and Design v New Yorku začal pracovať ako učeň v textilnej továrni.

Na snímke svetoznámy návrhár Calvin Richard Klein.
Na snímke svetoznámy návrhár Calvin Richard Klein. Foto: Facebook/Calvin Richard Klein

Držiteľ rôznych ocenení za módny dizajn predal v roku 2002 svoje impérium s ročným obratom 6 miliárd dolárov (približne 5,8 miliardy eur) za 430 miliónov dolárov (takmer 417 miliónov eur) americkému košeľovému gigantu Phillips-Van Heusen (teraz PVH Corp.), značka ale zostala.

V roku 2006 sa Klein po desiatich rokoch odlúčenia rozviedol so svojou druhou manželkou Kelly Rectorovou. V neautorizovanom životopise z roku 1994 publicisti Steven Gaines a Sharon Churcherová napísali, že Klein bol pred týmto manželstvom v roku 1986 bisexuál a že aj po svadbe viedli s Kelly zväčša oddelený život.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet