Na hlavný obsah

Na ukrajinskej scéne ožívajú domáce politické konflikty

Podľa odborníkov sa hlave štátu črtá silný politický súper.

Na ukrajinskej scéne ožívajú domáce politické konflikty
Na ilustračnej snímke ukrajinská vlajka. Foto: Unsplash

Na ukrajinskej scéne ožívajú domáce politické konflikty. Kyjevský starosta Vitalij Kličko reagoval na prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý ho kritizoval za nedostatočnú pomoc ľuďom pri výpadkoch elektriny. Radnica vyzýva k jednote a odloženiu zbytočných sporov. Podľa odborníkov sa hlave štátu črtá silný politický súper.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Chrenková.

Kyjev je pre ostreľovanie často bez elektriny a plynu, čo ľuďom v tuhej zime komplikuje život. Radnica sa preto rozhodla, že zriadi približne 1 000 výhrevných miest, kde sa v prípade zničenia systému vykurovania, budú môcť Kyjevčania prísť zohriať, načerpať si vodu alebo si vziať základné potraviny.

Podľa Volodymyra Zelenského však mesto zanedbalo prípravu a mnohé takéto miesta nefungujú.

Ukrjinský prezident tvrdí, že to chce viac práce. Vo videu tiež povedal, že niektorí predstavitelia o núdzových miestach, ktorých je podľa úradov v celej krajine na 4 000, klamali.

Starosta Kyjeva a bývalý profesionálny boxer Kličko na sociálnej sieti Telegram len napísal, že keď stretol ľudí z prezidentovho tímu, funkčnosť výhrevných miest chválili. Neskôr ale zverejnili fotografie, ktoré ukazovali opak.

Pokračovanie starého sporu

Podľa ukrajinistky Lenky Víchovej ide o pokračovanie starého sporu. Prezidentova strana Sluha národa, ktorá ovláda parlament aj prezidentskú kanceláriu, v regiónoch takú silu nemá a post starostu Kyjeva by jej priniesla nielen moc nad hlavným mestom, ale aj priestor na veľký rozpočet, s ktorým môže narábať iba radnica. A práve o to má Volodymyr Zelenskyj podľa Lenky Víchovej záujem.

“V tomto prípade sa Zelenskyj snaží o zníženie popularity Klička. Pripomeňme si, že Kličko v minulých voľbách dostal viac ako 50 percent hlasov a zvíťazil už v prvom kole, takže Zelenskyj sa snaží o z jednej strany zníženie jeho popularity a zároveň sa snaží zbaviť zodpovednosti za nedostatočnú prípravu Kyjeva v súvislosti s ostreľovaním kritickej infraštruktúry,” ozrejmila.

Podľa Víchovej sa však očakávalo, že Ukrajina bude čeliť problémom, na aké prezident vo svojom videu upozornil. No súčasťou ich riešenia je podľa nej aj štát, ktorý nevydelil žiadne peniaze na financovanie následkov ostreľovania.

“Zelenskyj a jeho ľudia sa už teraz pripravujú na povojnový stav a budú hľadať vinníkov aj v iných sférach a otázkach, ktoré Ukrajinci prezidentovi isto-iste položia,” dodala.

Prezidentské voľby na Ukrajine by mali byť na jar 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál