Na hlavný obsah

Nemecko má od januára zastropovať ceny plynu a tepla

Podľa agentúry DPA to vyplýva z návrhu zákona.

plynomer
Ilustračná snímka.Foto: ČTK/Petr Švancara

Nemecká vláda chce stanoviť maximálne ceny plynu a diaľkového tepla pre domácnosti a menšie podniky od januára budúceho roka namiesto pôvodne plánovaného marca. Informovali o tom v utorok (22. 11.) tlačová agentúra DPA a webová stránka časopisu Der Spiegel, ktoré majú k dispozícii príslušný návrh zákona.

Priemyselní odberatelia budú od januára tiež platiť znížené ceny, ale maximálna cena sa bude vzťahovať na časť priemernej ročnej spotreby, podobne ako v prípade domácností. Vláda tak chce povzbudiť spotrebiteľov k sporeniu.

Pred týždňom politickí predstavitelia hovorili o možnosti, že nižšie ceny pre domácnosti by mohli začať platiť od februára namiesto marca. Súčasný návrh spolkového ministra hospodárstva Roberta Habecka však stanovuje začiatok dotovaných cien plynu a tepla už na január.

„Občania, ako aj malé a stredné podniky, dostanú od svojich dodávateľov 80 % spotreby plynu a tepla za 12 centov, resp. 9,50 centov za kilowatthodinu,“ citoval z dokumentu Der Spiegel. „Priemyselní odberatelia dostanú 70 % spotreby zemného plynu alebo 80 % spotreby tepla za sedem centov, resp. 7,5 centa za kilowatthodinu,“ uvádza sa ďalej v návrhu.

Až do jari 2024

Prezident Zväzu nemeckého priemyslu (BDI) Siegfried Russwurm, ktorý sa ako jeden z členov odbornej komisie podieľal na návrhoch na cenové brzdy pre plyn a teplo, v októbri novinárom vysvetlil, že rozdiel v cenách pre domácnosti a priemysel má svoj dôvod.

Podľa neho cena pre domácnosti zahŕňa rôzne poplatky, zatiaľ čo cena pre priemysel je bez poplatkov, pretože tie sa v jednotlivých odvetviach líšia.

Zastropovanie cien plynu a tepla je druhou a dlhodobou fázou úľav a bude platiť do jari 2024. Vláda urobí prvý krok úľav v decembri, keď domácnostiam a menším podnikom jednorazovo uhradí decembrové účty za plyn a teplo, aby im kompenzovala vysoké ceny energií.

Nemecko bude kompenzácie financovať zo stabilizačného fondu, ktorý bude mať k dispozícii 200 miliárd eur. Fond sa bude používať aj na reguláciu cien elektrickej energie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet