Na hlavný obsah

Operácia srdca pri svetle baterky. Výpadky energie komplikujú prácu ukrajinským lekárom

Internet má nateraz len asi tretina celej krajiny. 

Operácia srdca pri svetle baterky. Výpadky energie komplikujú prácu ukrajinským lekárom
Rozsiahle výpadky energie môžu stáť civilistov život najmä v ukrajinských nemocniciach. Foto: Unsplash

Ukrajina stále zápasí s dôsledkami silného ruského bombardovania a útokov na kritickú infraštruktúru. Svoju zodpovednosť za ne Rusko poprelo. V Kyjeve v piatok (25. 11.) – druhý deň po útokoch – plánujú pripojiť elektrinu pre všetkých spotrebiteľov striedavo na tri hodiny. Informoval o tom starosta hlavného mesta Vitalij Kličko. Internet má nateraz len asi tretina celej krajiny. 

Rozsiahle výpadky energie môžu stáť civilistov život najmä v ukrajinských nemocniciach. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS  Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

„V kyjevskom kardiologickom centre počas ruského bombardovania pred dvoma dňami operovali srdce dieťaťa a chirurgovi počas toho svietili baterkou. Zapnutie generátora trvá niekoľko minút,“ vysvetlil riaditeľ nemocnice Boris Todurov. 

Dušan Mach je anestéziológ. Na svojej prvej misii bol s Lekármi bez hraníc v Jemene, ďalšia misia ho zaviedla do južného Sudánu. Výpadok elektriny, ale navyše aj vody a tepla znamená pre bežnú nemocnicu úplnú paralýzu.

„Všetky naše vyšetrovacie a liečebné metódy sú spojené s množstvom prístrojov, ktoré potrebujú elektrinu. My potrebuje komfort nie pre seba, ale pre pacienta. Prístroje, ktoré sú napojené na zdroje elektrickej energie, sú zásadné,“ priblížil Mach.

Dá sa operovať aj v oblastiach, kde nie je napojenie na centrálne rozvody prúdu. Využívajú sa generátory, ktoré v zásade môžu bežať dlhodobo, lenže nemocnica v takomto prípade funguje v úplne inom režime, pripomenul.

„Elektrina sa využíva len pri zásadných a dôležitých veciach, napríklad na operačnej sále. Ale držať na generátore v chode nemocnicu, ktorá je nastavená na povezme stredoeurópsky alebo západoeurópsky spôsob práce, tak to je takmer nepredstaviteľné,“ opísal.

Tri možné scenáre

Portál Forbs najnovšie priniesol tri možné scenáre pokiaľ ide o elektrinu na Ukrajine. Predpokladá, že v najlepšom prípade môže dôjsť k celkovému odpojenu ľavého brehu Dnepra, to znamená aj časti Kyjeva. Možné je tiež, že odpoja celú Ukrajinu na 12 až 24 hodín. A najhorší scenár je blackout na sedem dní. Pre civilistov je to katastrofa, a nielen pre tých, ktorí sa doma nebudú mať ako ohriať.

„V tej chvíli bude paralyzovaná plánovaná starostlivosť, budú robiť len akútnu. Ale aj v prípade tej akútnej, je to hrôza a neviem si to ani dobre predstaviť. Aj tá akútna starostlivosť elektrinu, vodu, teplo a teplú vodu potrebuje,“ pokračoval Mach.

Podľa kyjevskej radnice bola o pol desiatej ráno polovica spotrebiteľov v hlavnom meste Ukrajiny stále bez elektriny. Do tretiny domov sa však už podarilo obnoviť dodávky tepla, na pripojení zvyšku sa pracuje. Vodu majú od štvrtka (24. 11.), ale mobilný signál vypadáva ďalej. Internet má podľa odhadov asi 35 % užívateľov na Ukrajine. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál