Na hlavný obsah

OSN: Irán musí prestať zbytočne používať silu voči účastníkom protestov

Vyzval ho k tomu vysoký komisár OSN pre ľudské práva.

OSN: Irán musí prestať zbytočne používať silu voči účastníkom protestov
Na ilustračnej snímke protest v Iráne. Foto: Twitter/Click Media Corporate

Na ukončenie „zbytočného“ použitia sily voči demonštrantom v Iráne vyzval vo štvrtok (24. 11.) na mimoriadnom zasadaní Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. Informovala o tom agentúra AFP.

„Z údajov, ktoré sme mohli zozbierať, vyplýva, že v súvislosti s protestami v Iráne bolo doposiaľ zatknutých približne 14 000 ľudí vrátane detí. To je ohromujúci počet,“ poznamenal Türk.

Ako dodal, „zbytočné a neprimerané požitie sily sa musí skončiť“. „Staré metódy a tvrdošijnosť tých, ktorí sú pri moci, jednoducho nefungujú,“ podotkol podľa AFP ľudskoprávny komisár OSN.

Organizácia Spojených národov v utorok (22. 11.) odsúdila čoraz tvrdšie zásahy iránskych bezpečnostných zložiek proti účastníkom protestov. Podľa OSN prišlo od začiatku protestov o život 300 ľudí, medzi nimi i 40 detí. Nórska ľudskoprávna organizácia Iran Human Rights (IHR) odhaduje, že obetí by mohlo byť celkovo aj viac než 370.

Reakcia Iránu

Irán vo štvrtok kritizoval postoj západných krajín, ktoré vyzvali na mimoriadnu schôdzku UNHRC. Podľa Iránu týmto štátom „chýba morálny kredit“ na to, aby mohli kritizovať Teherán, informuje agentúra AFP.

Spojené štáty a európske krajiny, ktoré presadzovali štvrtkové mimoriadne zasadanie rady, „nemajú morálny kredit na to, aby iným kázali o ľudských právach a požadovali mimoriadne zasadanie o Iráne“, povedala v Ženeve námestníčka iránskeho viceprezidenta zodpovedná za záležitosti žien a rodinné záležitosti Chadídže Karímíová.

Mierová misia OSN

UNHRC zároveň vo štvrtok schválila misiu na vyšetrenie obvinení z porušovania ľudských práv pri potláčaní protivládnych demonštrácií v Iráne. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dvadsaťpäť krajín vrátane USA hlasovalo za návrh rezolúcie, ktorý predložilo Nemecko a Island. Šesť krajín bolo proti (Čína, Pakistan, Kuba, Eritrea, Venezuela a Arménsko) a 16 sa zdržalo hlasovania.

Cieľom tejto misie bude zhromaždiť a analyzovať fakty dokazujúce porušovanie ľudských práv počas protivládnych demonštrácií, ktoré sa v Iráne konajú od polovice septembra. Očakáva sa, že prvé výsledky vyšetrovania budú UNHRC predložené v polovici budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet