Na hlavný obsah

Pred 70 rokmi mala premiéru najdlhšie uvádzaná hra na svete

Dočasne ju prerušila len pandémia koronavírusu.

Pred 70 rokmi mala premiéru najdlhšie uvádzaná hra na svete
Na snímke dve z hlavných postáv hry. Nigel Ruffell (vľavo) ako Christopher Wren a Clare Welchová ako pani Boyleová. Foto: ČTK / AP

Rekordérkou v dĺžke svojho uvádzania sa stala divadelná hra Pasca na myši britskej spisovateľky Agathy Christie, ktorá mala londýnsku premiéru v Ambassadors Theatre pred 70 rokmi, 25. novembra 1952.

Odtiaľ sa potom hra v roku 1974 presunula do neďalekého Saint Martin’s Theatre. Jej základom bola polhodinová rozhlasová hra, ktorú napísala Christie v roku 1947 na objednávku stanice BBC.

Hra Pasca na myši bola niekoľkokrát zapísaná do Guinnessovej knihy rekordov ako najdlhšie nepretržite hraná divadelná hra na svete a hrala sa až do 16. marca 2020, kedy muselo byť jej uvádzanie dočasne prerušené pre pandémiu COVID-19.

Znovu sa začala uvádzať 17. mája 2021. Návštevníci hry sa často fotografujú v divadelnom foyeri pred starobylým dreveným počítadlom, kde sa zobrazuje aktuálny počet uvedenia tejto hry, ktorý už presiahol číslo 28 500.

Táto hra mala svetovú premiéru už 6. októbra 1952 v Nottinghame, v tamojšom Royal Theatre a v Londýne ju diváci mohli prvýkrát vidieť až 25. novembra 1952. Pôvodnú rozhlasovú hru napísala Christie pre špeciálnu reláciu stanice BBC k osemdesiatinám kráľovnej Mary, babičky kráľovnej Alžbety II., ktorá si želala počuť „niečo od Agathy Christie“.

Hra pod názvom Tri slepé myšky sa vysielala 30. mája toho istého roku. „Pokiaľ viem, kráľovnej Mary sa páčila,“ uviedla Christie vo Vlastnom životopise. O rok neskôr vyšla rovnomenná poviedka v americkom Cosmopolitane a o pár rokov neskôr vznikla aj divadelná verzia.

Keď písala Christie o Pasci na myši vo vlastnom životopise, uvádzala sa iba trinásť rokov. Už to bol dôvod na žasnutie: „V Ambassadors Theatre museli zaobstarať dokonca nové sedadlá – a novú oponu. Teraz počujem, že sa majú robiť nové kulisy – tie staré sú už príliš odreté. A ľudia na to ešte stále chodia. Priznávam, že mi to pripadá neuveriteľné. Prečo by sa mala veselá, zábavná celovečerná hra uvádzať trinásť rokov. Zázraky sa bezpochyby dejú.“

V pôvodnom obsadení stvárnil detektíva seržanta Trottera slávny britský herec a producent Richard Attenborough. Päťdesiatročného výročia uvedenia hry sa zúčastnila kráľovná Alžbeta II. s princom Philipom.

Špecifiká hry

Okrem popularity sa hrou spája niekoľko špecifík. Knižne bola v angličtine poviedka publikovaná iba v USA v zbierke nazvanej Tri slepé myšky (1950). Do anglických súborov poviedka nebola zaradená, aby čitatelia, prípadne diváci, neboli ochudobnení o čaro hry.

Po skončení Pasce na myši sú napokon diváci oslovení jedným z hercov ako partneri v zločine a vyzvaní, aby udržali „tajomstvo detektívky vo svojich srdciach.“ Okrem toho hra nesmie byť uvádzaná na Broadwayi a zrejme sa len tak nedočká filmového spracovania. To sa totiž nesmie uskutočniť, kým sa bude Pasca na myši hrať v Londýne.

Československá premiéra Pasce na myši sa uskutočnila v roku 1961 v pražskom Divadle S. K. Neumanna, teraz Divadla pod Palmovkou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet