Na hlavný obsah

Prezidentka i premiér si uctili obete bratislavských tragédií

Zišli sa na omši v Katedrále sv. Martina.

Prezidentka i premiér si uctili obete bratislavských tragédií
Prezidentka Zuzana Čaputová a primátor Bratislavy Matúš Vallo na omši za obete bratislavských tragédií. Foto: TASR

Pamiatku obetí, ktoré prišli o život na Zochovej a Zámockej ulici v Bratislave, si uctili v Katedrále sv. Martina. Na omšu prišli prezidentka Zuzana Čaputová aj predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). Na mieste je redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová.

Omšu iniciovala Bratislavská arcidiecéza spolu s katolíckymi spoločenstvami. Médiám vstup neumožnili. Na omši sa objavil aj minister školstva Ján Horecký, minister spravodlivosti Viliam Karas či primátor Bratislavy Matúš Vallo. Omšu celebroval arcibiskup Stanislav Zvolenský.

„V poslednom období bolo niekoľko tragických úmrtí mladých ľudí. Pre nás je uvedomenie si, že napriek tragickým udalostiam sa chceme obnoviť vo viere v láskavého boha. V druhom kroku vo vzťahu k ostatným vedie k princípu úcty ku každému človeku,“ povedal arcibiskup.

V reakcii na tragické udalosti volala spoločnosť po prísnejších sankciách pre vodičov, ktorý si sadnú za volant pod vplyvom alkoholu. Ale aj po väčšej ochrane LGBT+ komunity.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) s manželkou Luciou na omši za obete bratislavských tragédií.
Premiér Eduard Heger (OĽANO) s manželkou Luciou na omši za obete bratislavských tragédií.Foto: TASR

Premiér: Hnev a nenávisť nemôžeme tolerovať

„Očakávam, že vláda urobí čoskoro kroky, ktoré by smerovali k tomu aby aj komunita LGBT+ ľudí mala štandardné práva. Také, aké sú správne a v súlade s ľudskými právami. Dúfam, že sa to stane aj na Slovensku,“ povedala prezidentka.

„Ako dobre viete, prebiehajú stretnutia na úrovni ministra spravodlivosti, ktorého som poveril, aby pripravil takúto legislatívu,“ dodal premiér.

Neskôr na sociálnej sieti napísal, že hnevu a nenávisti je v slovenskej spoločnosti veľa, a to sa podľa neho nemôže tolerovať.

„Porozumenie, vzájomný rešpekt, láska k blížnemu – to sú hodnoty, ktoré potrebujeme k sebe prechovávať. Prinášajú rozmach a prospech pre nás všetkých. Preukazujme si porozumenie, úctu. Rešpektujme sa navzájom. Verím, že máme spoločný cieľ – demokratickú krajinu, v ktorej sa každý cíti slobodne a bezpečne,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny