Na hlavný obsah

Pri streľbe v supermarkete vo Virgínii zahynulo sedem ľudí

Zomrel aj útočník.

Pri streľbe v supermarkete vo Virgínii zahynulo sedem ľudí
Pri streľbe v supermarkete Walmart v americkom štáte Virgínia zahynulo až desať ľudí. Foto: ČTK / AP / Uncredited

Streľba v supermarkete Walmart v meste Chesapeake v americkom štáte Virgínia si v noci na stredu (23. 11.) vyžiadala životy šiestich ľudí. Zomrel aj útočník, píše agentúra AP s odvolaním sa na políciu. Strelcom bol manažér predajne, ktorý útočil zatiaľ bez jasného motívu. V nemocnici zostávajú štyria zranení.

Obchod bol tesne pred útokom plný, pretože ľudia nakupovali pred oslavou Dňa vďakyvzdania. Vedúci obchodu však neútočil na zákazníkov; paľbu z pištole začal proti zamestnancom v oddychovej miestnosti a potom podľa médií obrátil zbraň proti sebe.

Podľa policajného hovorcu Lea Kosinského konal sám. Kosinski nepotvrdil, ako útočník zomrel, ale domnieva sa, že polícia nestrieľala. Hovorca miestnej nemocnice Mike Kafka uviedol, že z Walmartu bolo do nemocnice privezených päť zranených. Bližšie podrobnosti o ich zdravotnom stave nie sú k dispozícii.

Policajné hliadky k supermarketu vyrazili v utorok po 22.00 h miestneho času (dnes po 4.00 h SEČ).

„Zajtra je Deň vďakyvzdania pre ďalší hrozivý a nezmyselný násilný čin budú mať ďalšie rodiny pri sviatočnom stole prázdne stoličky. Musíme pristúpiť k oveľa väčším reformám v zbraňovej politike,“ uviedol vo vyhlásení prezident Joe Biden.

Otvoril dvere a začal strieľať

Jedna z preživších zamestnankýň obchodu Briana Tylerová oznámila stanici ABC, že zamestnanci sa v oddychovej miestnosti zišli pred začiatkom smeny, ako je v obchode zvykom. „Môj vedúci otvoril dvere. Vzhliadla som a on z ničoho nič začal strieľať. Nepovedal ani slovo. Niekoľko ľudí spadlo na podlahu,“ opísala Tylerová.

Spoločnosť Walmart uviedla, že je „touto tragickou udalosťou šokovaná“. Dodala, že úzko spolupracuje s bezpečnostnými zložkami. Šéf miestnej polície na otázku AP, či bol v kritickej chvíli v obchode prítomný člen ochranky, odpovedal, že nevie.

Demokratický senátor za štát Virginie Mark Warner na twitteri napísal, že je „znechutený správami o ďalšej masovej streľbe“. Demokratka Louise Lucasová, ktorá je členkou virginského štátneho zákonodarného zhromaždenia, uviedla, že je „absolútne zdrvená“ tým, čo označila za posledný prípad „hromadnej streľby v Amerike“.

„Nedám pokoj, kým nenájdeme riešenie, ako ukončiť epidémiu násilia páchaného strelnými zbraňami v našej krajine,“ uviedla na twitteri.

Útok sa odohral len niekoľko dní po tom, ako strelec začal paľbu v gay klube v americkom štáte Colorado, kde zabil päť ľudí a 17 ďalších zranil. V roku 2019 si streľba v obchode Walmart v texaskom El Pase vyžiadala 23 mŕtvych.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet