Na hlavný obsah

Rusko presunulo časť výsadkových jednotiek na východ Ukrajiny, tvrdí Británia

Nasadiť by ich mohli v okolí miest Svatove a Kreminna.

Rusko presunulo časť výsadkových jednotiek na východ Ukrajiny, tvrdí Británia
Ruské jednotky v Záporožskej jadrovej elektrárni - ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruské sily presunuli značnú časť svojich výsadkových jednotiek na východ Ukrajiny. Nasadiť by ich mohli v okolí miest Svatove a Kreminna v Luhanskej oblasti, či do bojov pri meste Bachmut. Uviedlo to vo štvrtok (24. 11.) britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky britských tajných služieb. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

V septembri a októbri ruských výsadkárov nasadili na obranu pozícií na západnom brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti. Niektoré zo značne oslabených výsadkových jednotiek sa doplnili mobilizovanými záložníkmi, uvádza britské ministerstvo.

Ruské výsadkové jednotky sú považované za elitné a tvoria samostatnú zložku ozbrojených síl, píše DPA. Na začiatku ofenzívy proti Ukrajine pred deviatimi mesiacmi mali spolu s pozemnými jednotkami podľa plánu dobyť ukrajinskú metropolu Kyjev, čo sa však nepodarilo a ich útok odrazili.

Britské ministerstvo obrany od začiatku ofenzívy s odvolaním sa na poznatky svojich tajných služieb každodenne zverejňuje informácie o priebehu vojny na Ukrajine. Moskva v tejto súvislosti Londýnu vyčíta cielenú dezinformačnú kampaň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet