Na hlavný obsah

Slovenskí policajti čelia na maďarsko-srbskej hranici rôznym výzvam

Zatiaľ nemali zmenu bez narušenia.

Slovenskí policajti pomáhajú s ochranou vonkajšej hranice schengenu už viac ako mesiac. S akými výzvami sa pri boji s nelegálnou migráciou denne stretávajú?

Veľkú časť územia medzi Srbskom a Maďarskom chráni predovšetkým hraničný plot. Má viac ako 4 metre do výšky, na vrchole ostne, je pod napätím a dlhý vyše 150 kilometrov.

Migranti si s ním aj napriek tomu dokážu poradiť. Na mieste sa preto zmiešavajú policajné hliadky – medzi nimi aj 40 slovenských policajtov. Striedajú sa v 12-hodinových zmenách a bez narušenia štátnej hranice zatiaľ nemali ani jednu jedinú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Aj keď je narušenie, to neznamená, že prejdú, pretože sa pokúšajú dostať, využiť tie možnosti, ako sa dostať na druhú stranu. Nemusí sa im to podariť. Poprípade hliadka, ktorá patroluje medzi týmto oplotením ich vyruší a tak sa stiahnu späť,“ vysvetľuje policajt na misii v Maďarsku z KR PZ Trenčín Martin.

Plot migranti buď podkopávajú, alebo ho preliezajú. Často sa to bez útokov na policajtov nezaobíde.

Preto hliadkujú po skupinách, ktoré pozostávajú z veliteľa, maďarského policajta a jedného alebo dvoch slovenských. Medzi sebou komunikujú po anglicky a so sebou majú aj špeciálnu techniku.

Prítomnosť slovenských policajtov na srbsko-maďarskej hranici hodnotí bezpečnostný analytik pozitívne. Toto je podľa neho cesta, ako bojovať s nelegálnou migráciou aj na slovenskom území. Spochybňuje však ich počet a tvrdí, že je ich tam málo.

„Ak by som pripustil nejakú kritiku, tak naozaj len smerom k tomu, či nemáme náhodou k dispozícii viacej špecializovaných príslušníkov polície, ktorí by boli schopní pomáhať so strážením vonkajšej schengenskej hranice,“ avizoval bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Ministerstvo vnútra sa pripravuje zastúpenie slovenských policajtov na srbsko-maďarskom pohraničí posilniť. Stane sa tak však iba na základe žiadosti Maďarska a tú nám zatiaľ južný sused neadresoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko