Na hlavný obsah

Slovensko čaká už deviate referendum

Rozhodne sa v ňom, či bude možné skracovať funkčné obdobie parlamentu.

Slovensko čaká už deviate referendum
Ilustračná snímka – referendum. Foto: RTVS

Začiatkom budúceho roka Slovensko čaká už deviate referendum. Rozhodne sa v ňom, či bude možné skracovať funkčné obdobie parlamentu. Ak by bolo úspešné, skorší koniec súčasného parlamentu by neprinieslo. Museli by preto vypísať ďalšie referendum, ktoré by skrátilo aktuálne volebné obdobie.

Už 21. januára na Slovensku bude možnosť opäť sa dostaviť k volebným urnám. Tentoraz sa pri nich bude rozhodovať, či slovenskí občania súhlasia so zmenou ústavy, ktorá by prostredníctvom referenda alebo uznesenia parlamentu mohla skrátiť funkčné obdobie národnej rady.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„O týchto zmenách by už nerozhodovali poslanci, ale priamo tým platným výsledkom referenda by sa novelizoval ústavný text a bol by jeho súčasťou,“ uviedol Vincent Bujňák, ústavný právnik z Právnickej fakulty UK v Bratislave.

Ministerstvo vnútra už urobilo prvé organizačné opatrenia.

Z doterajších ôsmich referend bolo platné iba to o vstupe do Európskej únie. Zúčastnilo sa ho necelých 53 % oprávnených voličov.

„Toto referendum nebude mať takúto širokú podporu. Bude to referendum, ktoré minimálne jedna alebo určite viac politických strán podporovať nebudú. Toto referendum je čisto politická kampaň jednej politickej strany,“ ozrejmil Radoslav Štefančík, politológ z Ekonomickej univerzite v Bratislave.

Možnosť skrátiť funkčné obdobie parlamentu majú vo svojom ústavnom poriadku len dve európske krajiny. Lotyšsko a Lichtenštajnsko.

Petíciu za uskutočnenie referenda v lete podporilo 320 tisíc ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko