Na hlavný obsah

Únia spustila spoločnú misiu pre výcvik 15  000 ukrajinských vojakov

Zapojí sa do nej niekoľko krajín EÚ.

Únia spustila spoločnú misiu pre výcvik 15  000 ukrajinských vojakov
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Členské štáty Európskej únie sa v pondelok (14. 11.) rozhodli oficiálne začať výcvikovú misiu na podporu ukrajinskej armády, oznámilo české predsedníctvo v Rade EÚ. Cieľom je poskytnúť výcvik až 15 000 Ukrajincov, predovšetkým na základni v Poľsku.

Podľa šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella sa operácia začne do niekoľkých týždňov. Definitívnu pečiatku na jej spustenie dali pri rokovaní v Bruseli ministri zahraničných vecí EÚ.

Tréning má okrem Poľska prebiehať aj v Nemecku. Aké ďalšie krajiny sa do projektu zapoja, zatiaľ nie je jasné. Podľa vysokopostaveného únijného činiteľa, ktorý o veci hovoril minulý týždeň s novinármi, väčšina členských štátov únie prejavila ochotu prispieť.

Borrell o misii povedal, že bude funkčná o niekoľko týždňov. Rozpočet misie je viac ako 100 miliónov eur. Ukrajinci by pri nej mali získať aj zručnosti potrebné na obsluhu zbraňových systémov dodávaných krajinami EÚ.

Dostať by sa im malo aj ďalšieho výcviku podľa potrieb ukrajinskej armády. Predbežne sa počíta s dvojročným trvaním misie, Únia ju však bude môcť predĺžiť.

Ukrajinským vojakom sa už od nelegálnej ruskej anexie ukrajinského polostrova Krym v roku 2014 dostáva výcviku od americkej armády, ktorý podľa expertov výrazne zlepšil ich pripravenosť čeliť tohtoročnej ruskej invázii. Od tohto roka prechádzajú ukrajinskí vojaci aj výcvikom v Británii.

Európsky blok v minulých rokoch opakovane o podobnej možnosti uvažoval, nakoniec vlastnú iniciatívu schválil v októbri, takmer osem mesiacov po začatí rozsiahleho ruského útoku na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet