Na hlavný obsah

Pri dvoch explóziách v Jeruzaleme zahynul jeden človek, najmenej 23 ľudí je zranených

Polícia zatiaľ o príčine výbuchov neinformovala.

Pri dvoch explóziách v Jeruzaleme zahynul jeden človek, najmenej 23 ľudí je zranených
Izraelskí policajti vyšetrujú na mieste výbuchu bomby na autobusovej zastávke. Foto: TASR/AP

Na dvoch autobusových zastávkach v Jeruzaleme v stredu (23. 11.) ráno dva výbuchy zabili jedného človeka a najmenej 23 ďalších zranili. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa rozhlasovej stanice Kan na okraji Jeruzalema zrejme explodovali nálože. Polícia zatiaľ o príčine výbuchov neinformovala, ale uviedla, že z útokov podozrieva Palestínčanov.

Autobusovou zastávkou na okraji Jeruzalema ráno otriasol najprv jeden výbuch, krátko potom médiá informovali o druhej explózii v jeruzalemskej štvrti Ramot. Prvý výbuch zranil 18 ľudí, z ktorých jeden neskôr zomrel. Ďalší zo zranených je v kritickom stave, piati ľudia sú v stredne vážnom a vážnom stave.

Pri druhom útoku bolo podľa informácií The Times of Israel zranených päť ľudí. Izraelské médiá píšu, že o život prišiel 16-ročný študent židovskej náboženskej školy, ktorý podľa stanice Kan mal kanadské občianstvo.

Podľa prvých zistení na oboch miestach umiestnili výbušné zariadenia, uviedla polícia. Obe nálože explodovali uprostred dopravnej špičky, polícia uzavrela časť hlavnej diaľnice vedúcej z mesta do Tel Avivu. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že dve skoro identické nálože umiestnené v taškách boli odpálili na diaľku.

Stanica Kan s odvolaním sa na predstaviteľov polície uviedla, že v bombách boli klince, čo malo za cieľ zabezpečiť, aby bol počet obetí útoku čo najvyšší. Video jednej z explózií zachytili bezpečnostné kamery.

Videozáznam z doby krátko po prvom výbuchu ukázal trosky rozhádzané po chodníku, zatiaľ čo sa ozývalo húkanie sanitiek. Agentúra AP napísala, že podľa záchranárov, ktorí zasahovali na mieste prvej explózie, je okolie zastávky silno poškodené.

„Bol to šialený výbuch. Všade sú tu škody,“ povedal izraelskému armádnemu rozhlasu jeden zo zdravotníkov, ktorý zasahoval na mieste prvej explózie. „Všade som videl ľudí so zraneniami, ktorí krvácali,“ dodal.

Útok sa odohral v čase, keď bývalý a pravdepodobne aj budúci premiér Benjamin Netanjahu vedie rokovania o vládnej koalícii. Očakáva sa, že budúci kabinet pod jeho vedením bude najviac pravicovou vládou v izraelskej histórii, píše AP.

Bombové útoky sú zriedkavé

Itamar Ben-Gvir, extrémistický zákonodarca, ktorý požadoval trest smrti pre palestínskych útočníkov a ktorý sa má v Netanjahuovej vláde stať ministrom zodpovedným za políciu, po útoku povedal, že Izrael musí proti palestínskym útočníkom zaujať tvrdý postoj.

V tejto súvislosti povedal, že za terorizmus musia páchatelia zaplatiť veľmi vysokú cenu. Povedal tiež, že je potrebné novú vládu zostaviť čo najskôr, pretože terorizmus nečaká.

Izrael a Palestína v poslednom čase zažívajú vlnu násilností, a to najmä na okupovanom Západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme, teda na územiach, ktorých sa Izrael zmocnil počas vojny v roku 1967. Tento rok zabili najmenej 29 Izraelčanov a viac ako 130 Palestínčanov.

Podľa AP sú ale bombové útoky od konca palestínskeho povstania spred takmer dvadsiatich rokov veľmi zriedkavé, Palestínčania v posledných rokoch vykonávali skôr útoky pomocou bodných alebo strelných zbraní.

Islamistické hnutie Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy a kedysi vykonávalo samovražedné atentáty proti Izraelčanom, páchateľov útokov pochválilo a explózia označilo za hrdinskú operáciu. K výbuchom sa však neprihlásilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet