Na hlavný obsah

Z Ukrajiny vyplávalo ďalších šesť lodí s obilím

Vývoz obilia bol ohrozený ruským odstúpením od dohody.

Z Ukrajiny vyplávalo ďalších šesť lodí s obilím
Ilustračná snímka - Ukrajinské nákladné lode s obilím. Foto: TASR/AP

Z ukrajinských čiernomorských prístavov vo štvrtok (3. 11.) ráno vyplávalo šesť lodí s nákladom obilnín. Oznámilo to turecké ministerstvo obrany. 

Lode exportujú poľnohospodárske produkty z krajiny napadnutej ruskou armádou na základe dohody pod záštitou OSN a Turecka. Tento týždeň situáciu zdramatizovalo Rusko, ktoré od dohody odstúpilo pre údajný ukrajinský útok na ruskú flotilu. V stredu (2. 11.) ju však obnovilo.

„Po obnovení obilnej dohody vyplávalo z ukrajinských prístavov šesť lodí. Tým celkový počet lodí, ktoré sa vydali z prístavov, dosiahol 426 a množstvo vyvezených obilnín prekročilo 9,7 milióna ton,“ povedal podľa agentúry Anadolu turecký minister obrany Hulusi Akar.

Akar tak potvrdil, že vývoz obilia plne funguje. V minulých dňoch hrozilo, že ďalšie cesty loďou s ukrajinskými poľnohospodárskymi produktmi ohrozia postoj Moskvy, ktorá v pondelok (31. 10.) oznámila, že od dohody odstupuje.

Ani počas dní, keď Rusko plnenie dohody pozastavilo, sa ale námorná doprava obilia bezpečným koridorom cez Čierne more nezastavila a pokračovala ďalej.

Putin potvrdil návrat k dohode pod podmienkou, že sa útok dronov na Čiernomorskú flotilu na Kryme nebude opakovať. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet