Na hlavný obsah

Britský systém vyrovnania sa s občanmi EÚ po brexite je nezákonný

Rozhodol o tom súd.

Britský systém vyrovnania sa s občanmi EÚ po brexite je nezákonný
Británia vystúpila z EÚ 31. januára 2020. Foto: TASR/AP

Systém britskej vlády pre pobrexitové vyrovnávanie sa s občanmi Európskej únie je nezákonný, rozhodol v stredu (21. 12.) londýnsky najvyšší súd. Organizácia Independent Monitoring Authority (IMA), ktorá sa zaoberá dohľadom nad právami občanov, podala žalobu proti ministerstvu vnútra.

Odôvodnila to tým, že Británia porušuje dohodu o vystúpení z Európskej únie. A to tak, že požaduje, aby občania EÚ znovu žiadali o právo žiť a pracovať v Spojenom kráľovstve.

Občania EÚ majú mať aj po brexite rovnaké práva týkajúce sa života, práce alebo prístupu k sociálnemu systému, ak v Británii žili pred 31. decembrom 2020 a do 30. júna 2021 sa zaregistrovali do programu pre rezidentov z EÚ (EÚ settlement scheme) a dostali takzvaný status usadlíka. Strata práva na pobyt by pre nich znamenala, že by nemohli pracovať či čerpať zdravotnú starostlivosť.

Organizácia IMA minulý mesiac uviedla, že systém neoprávnene vyžaduje, aby občania EÚ po tom, ako im bolo povolené zostať v Spojenom kráľovstve, podali druhú žiadosť, inak stratia právo na pobyt.

Občanom EÚ a ich rodinným príslušníkom, ktorí nezískali právo na trvalý pobyt pred koncom roka 2020, sa mohlo udeliť obmedzené povolenie na vstup a pobyt v Spojenom kráľovstve na päť rokov. Po uplynutí tohto obdobia by automaticky stratili právo na pobyt, ak nepodajú ďalšiu žiadosť.

Proti verdiktu sa môžu odvolať

Súd v stredu potvrdil, že systém britskej vlády nie je v súlade s brexitovou dohodou. Ministerstvo vnútra sa proti verdiktu môže odvolať.

Brexitom skončil voľný pohyb osôb medzi Britániou a EÚ, ale tiež medzi Britániou a Islandom, Lichtenštajnskom, Nórskom a Švajčiarskom. Rovnako skončil voľný pohyb pre milión Britov, ktorí žijú v Európskej únii.

Občania únijných krajín, ktorí chcú v Británii hľadať prácu, študovať alebo žiť, si musia od brexitu vybavovať povolenia oprávňujúce na to, aby mohli v Spojenom kráľovstve tieto činnosti vykonávať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet