Na hlavný obsah

Dôvera kritizuje reguláciu zisku zdravotných poisťovní

Všeobecná zdravotná poisťovňa iniciatívu víta.

Dôvera kritizuje reguláciu zisku zdravotných poisťovní
Ilustračné foto - kancelária v priestoroch ZP Dôvera. Foto: TASR

Problém zdravotníctva nie je tvorba nadmerných ziskov, ale zadlžovanie a straty. Tvrdí to súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera v reakcii na schválenie novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá má priniesť reguláciu ich zisku.

„Namiesto regulácie zisku by sa poslanci mali venovať tomu, ako zabrániť neefektivite a stratám. Zisk je normálny a potrebný na zdravé fungovanie spoločností. Straty a dlhy prinášajú problémy,“ skonštatovala Dôvera.

Aktuálnou reguláciou zisku zdravotných poisťovní podľa nej slovenskí pacienti nič nezískajú. „Práve naopak, poisťovne budú nútené obmedzovať služby a benefity pre svojich poistencov. Podľa nás ide o škodlivý zásah do podnikateľského prostredia a nezmyselný a neodôvodnený zásah do ústavných práv,“ doplnil PR špecialista Dôvery Matej Štepianský.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) zmenu privítala. „VšZP dlhodobo vynakladá na úhradu zdravotnej starostlivosti viac ako 96 % svojich príjmov z verejného zdravotného poistenia, ,“ uviedla pre Petra Pupalová z oddelenia komunikácie poisťovne.

Dodala, že regulácia zisku neovplyvní zmenu zamerania a strategického cieľa poisťovne, teda využívanie všetkých dostupných zdrojov na úhradu zdravotnej starostlivosti jej poistencov.

VšZP vyhlásila, že podporuje zavedenie rovnakých podmienok a limitov pre všetky zdravotné poisťovne tak, aby sa čo najviac finančných prostriedkov z verejného zdravotného poistenia vynakladalo na zdravotnú starostlivosť.

Union novelu odmieta

Súkromná Union zdravotná poisťovňa odmieta novelu ako celok. Upozornila, že v rámci medzirezortného pripomienkového konania sa k nej predložilo viac ako 800 pripomienok. V parlamente mala množstvo poslaneckých pozmeňujúcich návrhov. Nie je to podľa nej znakom kvalitnej tvorby legislatívy.

„Schválenie tejto novely vníma Union zdravotná poisťovňa jednoznačne negatívne. V súčasnosti sa venujeme jej detailnej analýze a bližšie stanovisko poskytneme neskôr,“ povedala hovorkyňa poisťovne Kristína Baluchová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko