Na hlavný obsah

Francúzskeho sériového vraha prepustili na slobodu

Odhaduje sa, že zavraždil najmenej 20 ľudí.

Francúzskeho sériového vraha prepustili na slobodu
Mnohonásobný zločinec a odsúdený vrah Charles Sobhraj. Foto: Twitter

Francúzskeho sériového vraha Charlesa Sobhraja, ktorý v 70. rokoch zavraždil v Ázii viacero cudzincov, prepustili v piatok (23. 12.) z nepálskeho väzenia. Z väznice ho odviezli v policajnej dodávke, informuje o tom agentúra AFP.

Sobhraja (78), ktorého život zaznamenali v úspešnom seriáli The Serpent (Had), prevezú do imigračného zadržiavacieho centra, kde bude čakať na deportáciu do Francúzska, spresnila nepálska polícia.

Najvyšší súd v Káthmandu rozhodol, že Sobhraja, ktorý si od roku 2003 odpykáva trest za vraždu dvoch severoamerických turistiek, prepustia zo zdravotných dôvodov.

Sobhraj je synom Inda a Vietnamky, ktorá sa neskôr vydala za francúzskeho dôstojníka. Práve po ňom získal francúzske občianstvo. Mal problémové detstvo a za menej závažné zločiny sa vo Francúzsku niekoľkokrát ocitol vo väzení. Začiatkom 70. rokov začal cestovať po svete a skončil v thajskom hlavnom meste Bangkok.

Sobhrajove vraždy

Nepálsky súd Sobhraja odsúdil v roku 2004 v Káthmandu za vraždu americkej turistky z roku 1975. Polícia ho zatkla v luxusnom kasíne v hlavnom meste Nepálu po tom, čo sa v roku 2003 do krajiny vrátil.

Sobhraj sa v minulosti priznal k vraždám viacerých západných turistov a predpokladá sa, že v 70. rokoch zabil najmenej 20 ľudí v Afganistane, Indii, Thajsku, Turecku, Nepále, Iráne a Hongkongu.

Rozsudok v roku 2004 v Káthmandu bol však prvým prípadom, keď ho súd uznal za vinného z vraždy. Sobhraj vinu poprel a jeho právnici uviedli, že obvinenie proti nemu založili na domnienkach.

V roku 1976 ho v Indii uväznili za otrávenie skupiny francúzskych turistov v hlavnom meste Dillí. V roku 1986 sa mu však podarilo utiecť z prísne stráženého väzenia Tihár, keď sa podelil so strážcami o narodeninovú tortu plný uspávacích práškov.

Neskôr Sobhraja dolapili na pláži v indickom štáte Góa. Tvrdil, že utiekol, aby si predĺžil trest a vyhol sa vyhosteniu do Thajska, kde ho čakalo obvinenie z niekoľkých vrážd a s najväčšou pravdepodobnosťou trest smrti.

V Indii ho väznili až do roku 1997, potom sa vrátil do Francúzska, vraždy spáchané v Thajsku sa už premlčali. Dlho o ňom neboli žiadne správy, kým sa neobjavil v roku 2003 v Káthmandu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet