Na hlavný obsah

Francúzsky súd zamietol odvolanie Maročana, ktorý v roku 2015 útočil vo vlaku

Vo väzení strávi 22 rokov.

Francúzsky súd zamietol odvolanie Maročana, ktorý v roku 2015 útočil vo vlaku
Ilustračná snímka sudcovského kladivka. Foto: Unsplash

Francúzsky odvolací súd zamietol odvolanie proti doživotnému trestu Maročanovi, ktorý sa v roku 2015 pokúsil spáchať teroristický útok vo vlaku smerujúcom do Paríža. Zastavili ho cestujúci. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Ajúb el-Cházání spustil v auguste 2015 streľbu v rýchlovlaku Thalys smerujúcom z Amsterdamu do Paríža. Tento teroristický útok sa pokúsil spáchať tesne po tom, ako vlak prešiel z Belgicka na územie Francúzska.

Útočníka však zastavili traja Američania, medzi ktorými bol aj americký vojak mimo služby, ešte predtým, než stihol kohokoľvek zabiť. Hrdinstvo Američanov neskôr zachytil vo filme s názvom 15.17 Paríž Clint Eastwood, píše AFP.

Parížsky súd uznal v roku 2020 Cházáního za vinného z pokusu o vraždu s úmyslom spáchať teroristický čin. Odvolací súd vo štvrtok (8. 12.) Maročanovi tento doživotný trest potvrdil. Vo väzení strávi najmenej 22 rokov predtým, ako môže požiadať o podmienečné prepustenie.

Cházání, ktorý je od roku 2015 držaný v izolácii, vyjadril pred oznámením štvrtkového rozsudku ľútosť a zahanbenie.

Útok na rýchlovlak Thalys sa odohral v období, keď sa Francúzsko spamätávalo z útoku na parížsku redakciu magazínu Charlie Hebdo zo 7. januára 2015, kde bratia Said a Chérif Kouachiovci zabili 12 ľudí, pripomína Reuters.

V novembri toho istého roka bolo v Paríži počas koordinovaných útokoch islamistov v koncertnej sále, baroch a na štadióne zabitých 130 ľudí.

Cházání uviedol, že konal na pokyn Abdelhamida Abaaoudu, o ktorom sa predpokladá, že bol jedným z organizátorov týchto novembrových útokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet