Na hlavný obsah

Košice vyhlásili prvý stupeň kalamitnej situácie

Dôvodom je nepriaznivé počasie.

Košice vyhlásili prvý stupeň kalamitnej situácie
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Mesto Košice pre nepriaznivé počasie vyhlásilo 1. stupeň kalamitnej situácie. Informoval o tom hovorca magistrátu Dušan Tokarčík.

Silný vietor a intenzívne sneženie obmedzilo premávku mestskej hromadnej dopravy (MHD). Kým výprava autobusov je pre kalamitu obmedzená, električky nejazdia vôbec.

Okrem vrstvy zhruba desiatich centimetrov snehu spôsobuje problémy aj silný nárazový vietor. Cestári v noci nasadili 24 mechanizmov, aktuálne ich je v teréne 30. Posilnené budú ešte o externú techniku a záložné zdroje.

Riaditeľ magistrátu na krízovom štábe uviedol, že hlavné ťahy ošetrovali posypovým materiálom už od sobotňajšieho (10. 12.) večera, no silný mrznúci dážď materiál zmyl a eliminoval akéhokoľvek preventívne posypy.

„Našou prioritou je udržať prejazdné hlavné cestné ťahy na území mesta, teda tie, na ktorých premáva MHD a rovnako cesty, ktoré majú slúžiť vozidlám hasičov a záchrannej služby,“ povedal.

Električky vôbec nepremávajú

Autobusy majú podľa mesta problémy a výrazne meškajú najmä v kopcovitých terénoch – na Sídlisku KVP, Dargovských hrdinov a v lokalite Podhradová.

Električky neboli z dôvodu zamrznutého trakčného vedenia vypravené vôbec. „Prosíme preto obyvateľov mesta aby radšej, ak nikam urgentne nemusia ísť, ostali doma. Aj napriek našej enormnej snahe sa tento boj s prírodou vyhrať nedá,“ uviedol Čop. Ak sa dopoludnia situácia nezmení, mesto vyhlási 2. stupeň kalamitnej situácie.

Tokarčík pripomenul, že v súvislosti s chodníkmi dostali ich správcovia SMS správu so žiadosťou o údržbu. „Mesto si však zároveň uvedomuje, že do dobrého stavu sa môžu chodníky dostať až potom, ako sa počasie upokojí,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny