Na hlavný obsah

Mikulec: Kontroly na hraniciach s Rakúskom a Českom porušujú schengenské dohody

Povedal to na zahraničnom výbore parlamentu.

Mikulec: Kontroly na hraniciach s Rakúskom a Českom porušujú schengenské dohody
Na snímke migranti. Foto: RTVS

Česko a Rakúsko kontrolami na hraniciach so Slovenskom porušujú podľa Romana Mikulca (OĽANO) schengenské dohody. Minister vnútra to povedal na zahraničnom výbore parlamentu.

Na zasadnutie ho predvolali aj s policajným prezidentom Štefanom Hamranom k migrácii. Ich postup prešetruje Krajská prokuratúra v Trenčíne.

Situácia s migráciou sa na Slovensku zhoršila začiatkom októbra po tom, ako Česi a Rakúšania zaviedli nepretržité kontroly na hraniciach so Slovenskom. Počet zachytených migrantov v tomto roku vzrástol o 521 % v porovnaní s rokom 2021.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Je dôležité zamerať sa na ochranu vonkajšej hranice, pretože schengenský kódex explicitne hovorí, že zvýšené toky migrácie nesmú byť dôvodom na zavedenie vnútorných kontrol,“ avizuje Mikulec.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka dal za úlohu preveriť, či Slovensko nemalo zaviesť intenzívne kontroly na hraniciach s Maďarskom. Odtiaľ prichádza drvivá väčšina migrantov.

„Považujem za veľmi nešťastné, ak sa do verejného priestoru posúvajú nejaké pocity, alebo domnienky pána generálneho prokurátora, ktoré, zatiaľ to tak vyzerá, nie sú ničím podložené,“ hovorí Hamran.

Česi a Rakúšania budú intenzívne kontrolovať hraničné priechody so Slovenskom minimálne do 26. decembra. Minister vnútra Roman Mikulec rokuje so svojím českým a rakúskym kolegom o tom, aby kontroly po tomto dátume skončili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko