Na hlavný obsah

Na východe Indie zomrelo na otravu alkoholom 31 ľudí, ďalších 20 prišlo o zrak

Predaj a konzumácia tvrdého alkoholu sú v Biháre zakázané.

Na východe Indie zomrelo na otravu alkoholom 31 ľudí, ďalších 20 prišlo o zrak
Na ilustračnej snímke fľaše alkoholu. Foto: Pixabay

Vo východoindickom štáte Bihár zomrelo 31 ľudí na otravu alkoholom. Dvadsať ďalších prišlo o zrak a bolo hospitalizovaných vo vážnom stave.

Predaj a konzumáciu tvrdého alkoholu v Biháre zakázali od roku 2016. Vtedy miestne ženské skupiny viedli protesty proti míňaniu príjmov miestnych chudobných robotníkov na alkohol. Informovala o tom vo štvrtok (15. 12.) agentúra AP.

V Biháre platí prohibícia rovnako ako vo viacerých ďalších indických štátoch, vrátane štátov Mizóram, Nágsko a Gudžarát. Nelegálne pálený alkohol sa v nich často predáva lacno. Pridávajú sa doň chemikálie, ako napríklad pesticídy, aby sa zvýšila jeho účinnosť.

Viaceré opozičné strany vo štvrtok protestovali pred budovou bihárskeho zákonodarného zboru a požadovali zrušenie prohibície a odškodnenie rodinám obetí.

Viac ako 1 000 obetí od roku 2016

V Biháre samotnom si podľa tamojšieho vodcu opozičnej Indickej ľudovej strany (BJP) Sušila Módího otravy alkoholom vyžiadali od ustanovenia prohibície v roku 2016 viac ako 1 000 obetí.

Zástupca Ľudovej strany Nitiš Kumár požiadavku na zrušenie prohibície zamietol. Uviedol, že zákaz predaja alkoholu nie je jeho osobné želanie. Ale ide o odpoveď na požiadavky bihárskych žien.

Úmrtia spôsobené alkoholom sú v Indii bežné. Najmenej 28 ľudí tento rok prišlo o život pre konzumáciu závadného alkoholu v štáte Gudžarát. V roku 2020 si podľa agentúry AP otravy alkoholom vyžiadali v severoindickom štáte Pandžáb viac než 120 životov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet