Na hlavný obsah

Nacistická sekretárka z koncentračného tábora dostala dvojročnú podmienku

Podľa obžaloby dobre vedela, čo sa v tábore deje.

Nacistická sekretárka z koncentračného tábora dostala dvojročnú podmienku
Bývalá sekretárka Irmgard Furchnerová v nacistickom koncentračnom tábore na súde. Foto: TASR/AP

Súd v nemeckom Itzehoe udelil v utorok (20. 12.) dvojročný podmienečný trest 97-ročnej žene, ktorá počas druhej svetovej vojny pracovala ako sekretárka v nacistickom koncentračnom tábore Stutthof.

Podľa rozsudku je zodpovedná za napomáhanie k vraždám viac ako 10 500 väzňov, píše agentúra DPA. Proces s Irmgard Furchnerovou je zrejme jedným z posledných, v ktorom súdia niekoho v súvislosti so zločinmi súvisiacimi priamo s druhou svetovou vojnou a holokaustom.

Furchnerová bola od júna 1943 do apríla 1945, teda vo veku svojich 18 a 19 rokov, civilnou zamestnankyňou veliteľstva nacistického koncentračného tábora blízko Gdaňsku v okupovanom Poľsku. Keďže bola vtedy taká mladá, súdili ju podľa trestných zákonov vzťahujúcich sa na mladistvých.

Obžaloba bola presvedčená, že Furchnerová dobre vedela, čo sa v tábore deje, a svojou prácou napomáhala jeho ďalšiemu fungovaniu. Zo svojej pracovne na prvom poschodí veliteľstva videla do veľkej časti tábora, vrátane zhromažďovania, na ktorom noví väzni prechádzali selekciou.

Navyše, Furchnerová podľa vyšetrovateľov musela vidieť a predovšetkým cítiť takmer stále prítomný pach z krematórií spaľujúcich mŕtvych. Obhajoba tvrdila, že sa nepodarilo dostatočne preukázať, že o zverstvách vedela.

Proces sa začal vlani koncom septembra. Ako spolužalobcovia počas neho figurovali preživší z koncentračného tábora Stutthof, ktorí na súde vypovedali o utrpení aj o obrovskej úmrtnosti väzňov. Podľa agentúry DPA však najdôležitejšie bolo svedectvo súdneho znalca.

Obžalovaná sa spočiatku chcela procesu vyhnúť. Počas prvého rokovacieho dňa zmizla z domova pre seniorov a polícia ju objavila o niekoľko hodín neskôr v neďalekom Hamburgu. Súd na ňu vydal zatykač a žena strávila päť dní vo vyšetrovacej väzbe.

Prehovorila až na záver procesu, keď dala najavo, že ju mrzí, čo sa stalo. „Je mi ľúto, že som vtedy bola práve v Stutthofe. Viac povedať nemôžem,“ uviedla. Obžaloba pre Furchnerovú žiadala dvojročný podmienečný trest. Obhajoba navrhovala, aby ju oslobodili spod viny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet