Na hlavný obsah

NBS už nepredpovedá prepad slovenskej ekonomiky v budúcom roku

Inflácia by do troch rokov mala klesnúť na dve percentá.

NBS už nepredpovedá prepad slovenskej ekonomiky v budúcom roku
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prepadu ekonomiky sa v budúcom roku vyhneme, aj inflácia v nasledujúcich rokoch už nebude dvojciferná. Národná banka Slovenska (NBS) však stále predpokladá, že dosiahne úroveň deviatich percent. Do troch rokov by mala klesnúť na dve percentá.

Po prepade životnej úrovne, ktorú tento rok Slovensko zažívalo, by podľa odhadov centrálnej banky mala životná úroveň začať opäť pomaly rásť. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensku venovala redaktorka RTVS Kristína Braxtarová.

Ekonomika Európskej únie je odolnejšia než ekonómovia predpokladali. Aj slovenskej ekonomike sa v budúcom roku bude dariť lepšie. Udržaniu odolnosti podľa viceguvernéra NBS Ľudovíta Ódora pomohli vyššie mzdy, ktoré čiastočne pokrývali infláciou navýšené účty.

„Aj spotreba, ale aj zahraničný dopyt sú relatívne rezistentné. Gro zlepšenia súvisí s cenovým vývojom, že regulované ceny pôjdu výrazne nižšou mierou do finálnych cien pre domácnosti. To udrží spotrebu na lepšej úrovni,“ vysvetlil Ódor.

Vyššia pomoc, nižšia motivácia šetriť

Guvernér NBS Peter Kažimír však upozorňuje, že čím viac dá štát na kompenzácie účtov za energiu, tým menšiu majú ľudia motiváciu šetriť. „Plán, ktorý stále poznamenáva veľká neistota politickej nestability, je síce ambiciózny z pohľadu zabrzdenia rastu cien, ale na druhej strane je príliš nákladný na to, aby sme si ho mohli dovoliť v ďalších rokoch,“ zdôraznil.

Vyššie účty za energiu tak štát časom bude musieť preniesť na domácnosti a podniky. Ceny energií by mali ostať vysoké v ďalších troch až piatich rokov. „Do roku 2025 by sme sa mali aj s plynom aj elektrinou dostať niekde na dvojnásobnú úroveň toho, čo momentálne platia domácnosti,“ dodal Ódor.

Naopak za dobrú správu sa môže považovať to, že sa Slovensko vyhne recesii. Rast HDP dosiahne v budúcom roku okolo 1,6 percenta. O rok neskôr dvojnásobok. Ráta sa tiež s nárastom zamestnanosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika