Na hlavný obsah

Odvolací súd napraví prípadné chyby v procese s Imamogluom, tvrdí Erdogan

Dodal, že mu je jedno, s kým bude bojovať v prezidentských voľbách.

Odvolací súd napraví prípadné chyby v procese s Imamogluom, tvrdí Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecké súdy napravia prípadné chyby v odvolacom procese s istanbulským starostom Ekremom Imamogluom, presvedčený je turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Imamoglu, ktorý je považovaný za najvážnejšieho Erdoganovho súpera v prezidentských voľbách v budúcom roku, odsúdili v týždni za urážku volebnej komisie, čo by ho mohlo vyradiť z politiky.

„Ešte nie je žiadne konečné súdne rozhodnutie,“ povedal v sobotu (17. 12.) Erdogan. „Ak súdy urobili chybu, napravia ju,“ dodal.

Päťdesiatdvaročný Imamoglu, ktorý je predstaviteľom opozičnej Ľudovej republikánskej strany (CHP), si v stredu (14. 12.) od prvostupňového súdu odniesol trest vo výške dva roky a sedem mesiacov väzenia.

Tiež zákaz výkonu volených funkcií počas trvania odňatia slobody. Výkon rozsudku sa však pozastavil dovtedy, kým rozhodne odvolací súd.

Podľa kritikov, z ktorých tisíce dali svoju nespokojnosť s verdiktom opakovane najavo v uliciach Istanbulu, bola obžaloba politicky motivovaná. Jej cieľom je vraj odstrániť z politiky jednu z najpopulárnejších postáv tureckej opozície.

To však vláda Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) odmieta a tvrdí, že justícia je v Turecku nezávislá.

Erdoganove slová boli prvým priamym komentárom hlavy štátu k súdnemu verdiktu. Šesťdesiatosemročný politik, ktorý tiež začínal ako istanbulský starosta, ďalej poznamenal, že tureckí občania nemajú žiadne právo ignorovať súdne rozhodnutia. Dodal, že je mu jedno, koho proti nemu vo voľbách na budúci rok opozícia postaví.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet