Na hlavný obsah

Pri výbuchoch v Kyjeve zahynul človek

Po celej Ukrajine vyhlásili letecký poplach.

Pri výbuchoch v Kyjeve zahynul človek
Miestne ženy stoja pred rodinnými domami, ktoré zničil ďalší ruský raketový útok v Kyjeve 29. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Kyjevom v sobotu (31. 12.) otriasli viaceré výbuchy, uviedol starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko. Príčiny zatiaľ nie sú známe, vo všetkých oblastiach na Ukrajine pre hrozbu ruských vzdušných útokov vyhlásili poplach.

„V Kyjeve počuť výbuchy! Zostaňte v krytoch,“ napísal Kličko na Telegrame. Ničivé explózie sa podľa neho odohrali na viacerých miestach hlavného mesta Ukrajiny. Podľa agentúry Reuters nastalo v hlavnom meste celkovo desať výbuchov.

Neskôr Kličko oznámil, že pri výbuchu v juhozápadnej časti mesta zomrela najmenej jedna osoba a ďalší sa zranili, jeden človek ťažko. Uviedol tiež, že pri výbuchu v centrálnej Pečatnej štvrti bol zranený japonský novinár, ktorý je teraz v starostlivosti lekárov. Hospitalizovali tri ženy a dvoch mužov, na mieste pracujú záchranári.

Zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko uviedol, že v Kyjeve ruský útok poškodil hotel, najväčšiu ukrajinskú koncertnú sieň Palác Ukrajina a tiež jeden z kyjevských štadiónov. V Chmelnyckej oblasti sa podľa oblastného šéfa Serhija Hamalého pri raketovom útoku zranili štyria ľudia. Škody si útoky vyžiadali tiež v Záporožskej oblasti.

V sobotu popoludní na celej Ukrajine vyhlásili letecký poplach kvôli hrozbe ruských raketových útokov. Viacero oblastí sa po bezpečnostných odstávkach ocitlo bez prúdu. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa agentúry Unian sa aktívne používa v Charkovskej, Chersonskej, Kyjevskej a Vinnyckej oblasti.

Rusko v posledných týždňoch vykonáva masívne vzdušné útoky na ukrajinskú kritickú infraštruktúru, v dôsledku čoho sa milióny Ukrajincov pravidelne ocitajú bez dodávok elektriny, prúdu či tepla. 

Britské ministerstvo obrany v sobotu vo svojej pravidelnej správe uviedlo, že Rusko zrejme v útokoch pokračuje, aby podkopalo morálku ukrajinského obyvateľstva v čase novoročných sviatkov.

Zničili 12 z 20 rakiet

Rusko vypálilo viac ako 20 riadených striel, z toho 12 zneškodnila ukrajinská protivzdušná obrana. Oznámil to hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj, ktorého citovala agentúra AFP. 

Generál Zalužnyj na sociálnej sieti dodal, že šesť rakiet zostrelili nad hlavným mestom Kyjev.

Útoky a následné požiare i zranených hlásili aj v Mykolajivskej oblasti na juhu a Chmeľnyckej, Žytomyrskej a Vinnyckej oblasti na západe krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet