Na hlavný obsah

Podnikateľom zostávajú posledné dni na zaplatenie odložených odvodov

Žiadajú vládu, aby im ich odpustila.

Podnikateľom zostávajú posledné dni na zaplatenie odložených odvodov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Podnikateľom, ktorí si odložili zaplatenie odvodov do Sociálnej poisťovne počas pandémie v decembri roku 2020, zostávajú posledné dni na ich vyplatenie. Čas majú do 31. decembra. Zamestnávatelia opäť apelujú na vládu, aby odložené odvody podnikateľom odpustila.

Musia za nich zaplatiť odvody do Sociálnej poisťovne aj napriek tomu, že v práci neboli. Toto je jeden z dôvodov, prečo zamestnávatelia žiadajú vládu, aby im odložené odvody nadobro odpustila.

„Treba si uvedomiť, že pandémia trvala dva roky. Hneď po nej nasledovala vojna na Ukrajine, energetická kríza, inflačná kríza. V dnešnej dobe, kedy zamestnávatelia nevedia, či vôbec budú vedieť prežiť, je vymáhanie tejto sumy neopodstatnené,“ povedal tajomník Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martin Hošťák.

Sociálna poisťovňa rozposiela pripomienky tým podnikateľom, ktorí si odvody spred dvoch rokov odložili.

„Splatnosť alebo potrebná úhrada je do 31. decembra roku 2022,“ priblížil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zamestnávatelia chcú žiadať o odpustenie tejto povinnosti aj napriek tomu, že mnohí už podlžnosti vyplatili. Navrhujú, aby v takých prípadoch Sociálna poisťovňa peniaze podnikateľom vrátila. Podľa RÚZ ide o sumu zhruba 120 miliónov eur.

„Je to vysoká suma, ktorá by poisťovni chýbala na vyplácanie dôchodkov, materských a ďalších dávok,“ vysvetlil odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál.

Generálny pardon

Rezort práce má na požiadavku zamestnávateľov jasnú odpoveď. Podľa neho na odpustenie odložených odvodov nie je dôvod. Dlžníkom v Sociálnej poisťovni má pomôcť tzv. generálny pardon, ktorý bude platiť od februára budúceho roka.

„Sociálna poisťovňa na základe novely zákona o sociálnom poistení odpustí alebo nepredpíše dlžníkom penále. A to v prípade, ak celé dlžné poistné z minulosti, ktoré im vzniklo za obdobie poistenia pred 1. júlom 2022, zaplatia v lehote najneskôr do 31. augusta 2023,“ uviedlo ministerstvo.

O odloženie odvodov požiadalo Sociálnu poisťovňu od začiatku pandémie vyše 80 000 podnikateľov. Asi polovica z nich odvody zaplatila už do novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika