Na hlavný obsah

Poľadovica komplikuje dopravu v Poľsku a Česku

Problémy majú aj chodci.

Poľadovica komplikuje dopravu v Poľsku a Česku
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najmä východné a južné Poľsko v utorok (20. 12.) trápi poľadovica. Spôsobuje komplikácie motoristom, no problémy majú aj chodci.

Hasiči v pohraničnej oblasti s Moravskosliezskym krajom odporučili ľuďom, aby nevychádzali zo svojich domovov, ak to nie je nevyhnutné. Na niektorých miestach deti nejdú ani do školy, informovali poľské médiá.

Poľský hydrometeorologický ústav vydal už v pondelok (19. 12.) večer varovanie pred mrznúcim dažďom na väčšine územia krajiny. „Chodníky a cesty sa môžu takmer zmeniť na klziská,“ uviedli meteorológovia.

„Vyzval som riaditeľov škôl, aby zrušili vyučovanie z dôvodu hustej premávky,“ napísal v utorok na twitteri Tadeusz Truskolaski, starosta východopoľského mesta Bialystok. Ubezpečil, že žiaci, ktorí prídu do školy, môžu zostať vo svojich internátoch.

„Správa ciest už niekoľkokrát posypala ulice soľou, ale dážď okamžite zamrzne,“ povedal Truskolaski. Ráno sa situácia začala zlepšovať.

Neprejazdné cesty

Na hlavnej ceste medzi Varšavou a Bialystokom pri obci Zamborów sa skoro ráno vytvorila dlhá kolóna, keď sa tam zrazili a prevrátili na bok nákladné vozidlá.

V Opolskom vojvodstve vietor cez noc nafúkal sneh a niektoré cesty sa stali neprejazdnými. „Ak nemusíte ísť von, zostaňte doma,“ povedali hasiči podľa portálu gazeta.pl obyvateľom Branice, malej dediny pri českých hraniciach.

Jeden človek zahynul a päť ďalších utrpelo zranenia po zrážke dvoch nákladných a jedného osobného auta pri Toruni v severnom Poľsku.

Meteorológovia varujú, že na východe Poľska môže celý deň mrznúť. Na západe krajiny je však už teplejšie.

Podobná situácia je aj v Česku

Dopravu v utorok ráno komplikovala poľadovica a sneh aj v niektorých častiach susednej Českej republiky. Napríklad v okolí Prahy všetky prímestské autobusy meškajú, niektoré dokonca vôbec nevyrazili.

Komplikácie sú aj vo verejnej doprave na južnej Morave alebo v Libereckom kraji. Pre snehové jazyky je neprejazdných niekoľko ciest na Bruntálsku alebo v Pardubickom kraji. Diaľnice D6 a D1 boli už v pondelok večer niekoľko hodín uzavreté z dôvodu hromadných nehôd.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pred poľadovicou platila v pondelok do 9.00 h v celom Karlovarskom a Ústeckom kraji, v západnej a severnej časti Stredočeského kraja a v menších častiach Plzenského a Libereckého kraja. Snehové jazyky sa môžu tvoriť najmä na juhovýchode krajiny.

Aj v Libereckom kraji niektoré autobusy ráno nevyrazili do všetkých miest. Niektoré úseky ciest aj v Juhomoravskom kraji sú pomerne neprejazdné, autobusy tiež vynechávajú niektoré zastávky.

Okrem poľadovice spôsobuje vodičom problémy aj sneh. V okrese Bruntál sa miestami tvoria snehové jazyky alebo záveje a viditeľnosť je znížená v dôsledku prehánok. Uzavretých je niekoľko miestnych komunikácií.

Poľadovica potrápila aj Slovákov

Šmykľavé chodníky a cesty v utorok ráno potrápili aj ľudí na celom území Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal preto výstrahu prvého stupňa, ktorá trvala do 10.00 h.

V Krompachoch a okrese Liptovský Mikuláš navyše stále platí upozornenie na vznik smogovej situácie pre častice PM10.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet