Na hlavný obsah

Rodičom príde od štátu finančná pomoc. Prostriedky však musia využiť na konkrétne účely

A to umiestnením svojich detí do "detských skupín".

Štát pomôže rodičom detí do piatich rokov, ak ich neprijmú do jaslí či škôlky. Mesačne môžu dostať 160 eur za dieťa. Peniaze z príspevku však musia využiť na konkrétne účely.

Mamička na materskej dovolenke si v auguste tohto roka založila „detskú skupinu“ a okrem svojich dvoch detí sa stará ešte aj o ďalšie.

V skupine doteraz mohla mať iba deti do troch rokov, no od novembra sa môže starať aj
o štvor- a päťročné.

V detskej skupine môžu byť maximálne štyri deti, pričom sa započítavajú aj vlastní potomkovia.

„Ja som vyštudovala pedagogickú akadémiu – učiteľstvo a vychovávateľstvo, takže robím to, čo som študovala. Som spolu s mojimi deťmi celý deň, a k tomu vzdelávam aj iné deti,“ približuje mamička Andrea Švantnerová.

S rodičmi detí má uzatvorenú zmluvu, zaregistrovala sa na vyššom územnom celku a začala fungovať. Pričom to, že je učiteľka, je iba náhoda.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Stošesťdesiat eur – to je suma, ktorú štát mesačne vyplatí pracujúcim alebo študujúcim rodičom, ktorí umiestnia svoje deti do detských skupín. Pričom ide o sumu za jedno dieťa.

„Rodič predkladá žiadosť na príslušnom úrade práce sociálnych vecí a rodiny, pričom k žiadosti treba predložiť zmluvu o poskytovaní sociálnej služby uzatvorenú v súlade s občianskych zákonníkom a zákonom o sociálnych službách,“ vysvetľuje hovorkyňa Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny Marianna Šebová.

„Zároveň však k žiadosti prikladá aj potvrdenie o návšteve školy, prípadne doklad preukazujúci výkon zárobkovej činnosti či doklad preukazujúci povinné dôchodkové poistenie samostatne zárobkovo činnej osoby,“ dopĺňa Šebová.

Aj keď pre rodičov je táto forma pomoci štátu lákavá, osôb, ktoré si založili detské skupiny, nie je veľa. Napríklad v Bratislavskom kraji sú zaregistrované iba tri. Na Ústredí práce, sociálnych vecí a rodiny však predpokladajú, že záujem sa bude postupne zvyšovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko