Na hlavný obsah

Rusko vymenilo basketbalistku Grinerovú za obchodníka so zbraňami Buta

Mala si odpykať deväťročný trest.

Rusko vymenilo basketbalistku Grinerovú za obchodníka so zbraňami Buta
Americká basketbalistka Brittney Grinerová a obchodník so zbraňami Viktor But. Foto: TASR/AP/Koláž RTVS

Rusko prepustilo väznenú americkú basketbalistku Brittney Grinerovú výmenou za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta, ktorý si odpykáva väzenský trest v USA. Informuje o tom agentúra AP, ktorá sa odvoláva na amerických predstaviteľov.

Prepustenie Grinerovej následne potvrdil aj americký prezident Joe Biden. „Je v poriadku, nachádza sa v lietadle. Je na ceste domov,“ oznámil na twitteri. Podotkol, že uplynulé mesiace boli pre basketbalistku „peklom, no je v dobrej nálade.“

„Dnes je moja rodina celá,“ povedala Cherelle Grinerová, manželka prepustenej basketbalistky. Výmena Grinerovej a Buta sa uskutočnila na letisku v hlavnom meste Spojených arabských emirátov Abú Zabí. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničných vecí. Dodalo, že But je už v lietadle smerujúcom do Ruska.

Podľa agentúry AP rozhodnutie Bidena schváliť prepustenie Buta, prezývaného Obchodník so smrťou, ukazuje, akému tlaku čelila americká administratíva v súvislosti so snahami o prepustenie Grinerovej.

Basketbalistka v novembri nastúpila do ruskej trestaneckej kolónie. Mala v nej stráviť deväť rokov za pašovanie drog.

Dvojnásobnú olympijskú víťazku zadržali v Rusku vo februári, keď pri colnej kontrole na moskovskom letisku. V jej vtedy batožine našli konopný olej do elektronických cigariet.

Biden: Nezabúdajme na Paula Whelana

Spojené štáty nezabúdajú na bývalého príslušníka námornej pechoty USA Paula Whelana, ktorý je väznený v Rusku, a nikdy sa nevzdajú snáh o jeho prepustenie. Vo štvrtok (8. 12.) to uviedol americký prezident Joe Biden po prepustení Grinerovej. Informovala o tom agentúra AP.

Whelana, ktorý má americký, britský, kanadský aj írsky pas, v júni 2020 odsúdili za špionáž na 16 rokov väzenia s vysokým stupňom stráženia. Podľa jeho právnika sa Whelan stále nachádza vo väzení a pokračuje dialóg o jeho prepustení v rámci výmeny väzňov.

Na Whelanovo prepustenie vyzvala aj manželka basketbalistky Gringerovej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet