Na hlavný obsah

Svetové metropoly si pripomínajú Ukrajinu vypínaním vianočných osvetlení

Medzi nimi aj New York, Toronto či Riga.

Svetové metropoly si pripomínajú Ukrajinu vypínaním vianočných osvetlení
Vianočné osvetlenie vo Varšave. Foto: TASR/AP

Veľké mestá v krajinách podporujúcich Ukrajinu v jej obrane proti ruskej agresii v stredu (21. 12.) symbolicky vypínajú vianočné svetlá na významných budovách a vianočných stromčekoch.

Na až 60 miestach po svete tma pripomína ruské ostreľovanie ukrajinskej energetickej infraštruktúry, ktoré spôsobuje rozsiahle výpadky prúdu po celej krajine. Podujatie organizuje organizácia United24 ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Teploty na Ukrajine klesajú pod bod mrazu a milióny ľudí sú bez svetla, tepla a tečúcej vody, napísal britský list Evening Standard. V Londýne zhasol vianočný strom na Trafalgarskom námestí,. Do tmy sa ponorila aj Canterburská katedrála. V Škótsku napríklad zámok Holyrood, sídlo škótskeho parlamentu.

Okrem britských miest a Prahy sa do podujatia zapojila aj Varšava, Vilnius, Toronto, New York, Riga a mnoho ďalších.

Ukrajinský prezident vybral pre túto akciu dnešný deň, keďže 21. december je najkratším dňom v roku. Okrem vypínania verejných vianočných svetiel vyzývajú niektoré mestá svojich obyvateľov, aby symbolicky vypli aj svetlá na svojich domoch.

„Keď zhasnú svetlá, vždy to vnímate ako niečo neobvyklé. No keď bez nich strávite štyri, desať, dvadsať hodín denne, začnete si na tmu zvykať. A to je to najhoršie,“ povedal k dnešnej akcii Zelenskyj a pripomenul ukrajinských lekárov, ktorých musia operovať za tmy.

Ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru zmenili povahu zahraničnej pomoci, ktorá na Ukrajinu putuje. Okrem elektrických generátorov a vybavenia na opravu začali spriaznené štáty hovoriť o posilnení ukrajinskej protivzdušnej obrany. Spojené štáty dnes oznámili, že na Ukrajinu dodajú protiraketový systém Patriot.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet