Na hlavný obsah

V dôsledku útokov je na Ukrajine bez elektriny deväť miliónov ľudí

Výpadky sú ale menej časté a kratšie.

V dôsledku útokov je na Ukrajine bez elektriny deväť miliónov ľudí
Ilustračná snímka - Vianočný strom v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Takmer deväť miliónov ľudí, teda zhruba štvrtina populácie, zostáva na Ukrajine bez prúdu pre nedostatok elektriny a výpadky v dôsledku pokračujúcich ruských útokov. Povedal v pravidelnom nočnom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Napriek tomu, že výpadky zostávajú, je ich podľa prezidenta teraz menej a bývajú kratšie. Desiatky miest v Luhanskej, Doneckej, Charkovskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti sa za uplynulý deň stali terčom ostreľovania ruských síl, informoval ukrajinský generálny štáb vo svojej rannej operačnej zvodke.

Sergej Kovalenko, šéf spoločnosti YASNO, ktorá do Kyjeva dodáva elektrinu, v noci na utorok (27. 12.) uviedol, že aj keď sa situácia zlepšuje, výpadky elektriny budú pokračovať. „Opravy prebiehajú, ale núdzové odstávky budú aj naďalej,“ uviedol Kovalenko na svojej stránke na facebooku.

Podľa ukrajinskej armády Rusko ostreľovalo obývané oblasti pozdĺž pravého brehu rieky Dneper. „Maximálnu silu a koncentráciu“ podľa Zelenského teraz vyžaduje frontová línia v Bachmute, Kremine a ďalších oblastiach Donbasu.

Hovorca generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny Oleksandr Štupun v rannej zvodke spresnil, že počas uplynulého dňa ruské sily vykonali dva raketové útoky a 44 útokov z viacerých raketometov.

Súčasne jednotky ukrajinských obranných síl odrazili útoky okupantov pri Novoselivsku a Stelmachivke v Luhanskej oblasti. Rovnako pri Dilijivke, Krasnohorivke, Vodjane, Veselove, Maryinky a Pobedy v Doneckej oblasti.

Vo Volyňskom, Poľskom, Siverskom a Slobožanskom sektore zostala situácia bez výraznejších zmien. Nepriateľ udržiava vojenskú prítomnosť pozdĺž štátnej hranice, neboli zistené žiadne známky formovania jeho útočných skupín, dodal Štupun.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet