Na hlavný obsah

Aj napriek ruskému prímeriu pokračuje paľba pri Bachmute

Vyhlásiť ho nariadil Putin vo štvrtok.

Aj napriek ruskému prímeriu pokračuje paľba pri Bachmute
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Delostrelecká paľba pri východoukrajinskom Bachmute pokračuje z oboch strán napriek prímeriu, ktoré od piatkového (6. 1.) poludnia moskovského času (10.00 h SEČ) jednostranne vyhlásilo Rusko. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na svojich reportérov na mieste.

Poradca ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko po začiatku prímeria na sociálnej sieti telegram napísal, že ruské strely dvakrát zasiahli Kramatorsk, ktorý leží niekoľko desiatok kilometrov od Bachmutu. Ruská štátna televízia Rossija-1 predtým tvrdila, že prímerie platí podľa plánu pozdĺž celej frontovej línie na Ukrajine.

Jednostranné 36-hodinové prímerie počas pravoslávnych Vianoc vo štvrtok (5. 1.) nariadil ruský prezident Vladimir Putin. Platiť má do sobotňajšej (7. 1.) polnoci (22.00 h SEČ). Podľa Kyjeva ide o pokrytectvo a skeptickí sú aj v súvislosti s motívmi ruského vodcu aj západní predstavitelia.

„Dnes napoludnie začalo platiť prímerie pozdĺž celej línie dotyku, pokračovať bude do 7. januára,“ zaznelo vo vysielaní ruskej televízie. Novinári AFP na fronte následne uviedli, že pri Bachmute, epicentre bojov na východnej Ukrajine, zazneli po 10.00 h SEČ výstrely na ukrajinskej aj ruskej strane. Intenzita ostreľovania však podľa nich bola menšia ako v predchádzajúcich dňoch.

Ukrajinské ozbrojené sily podľa agentúry TASS presne na úvod jednostranného prímeria ostreľovali východoukrajinský Doneck, ktorý ovládajú proruskí separatisti. Na ukrajinské ostreľovanie obývaných oblastí podľa agentúry Interfax upozornilo aj ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého ruskí vojaci pokoj zbraní dodržiavajú.

Ostreľovanie Kramatorsku a Chersonu

Poradca ukrajinského prezidenta Tymošenko okolo poludnia SEČ na telegrame napísal, že Rusi zasiahli obytnú budovu v Kramatorsku, ktorý leží neďaleko frontovej línie.

Predtým informoval o ruskom ostreľovaní hasičskej stanice v juhoukrajinskom Chersone, ktoré podľa ruskojazyčného serveru BBC nastalo skoro ráno. Na mieste sa podľa Tymošenka nachádzajú mŕtvi a zranení.

Ukrajinskí predstavitelia vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského vo štvrtok spochybnili motiváciu, ktorá Rusko k prvému plošnému pokoju zbraní od začiatku vojny viedla.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak ruský krok označil za pokrytecký a podľa Zelenského chce Moskva využiť Vianoce ako zásterku, aby aspoň na chvíľu zastavila ukrajinský postup na Donbase.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v piatok na telegrame Ukrajincov varovala, že Rusi môžu plánovať cez sviatky na okupovaných územiach teroristické útoky. „Vyzývam občanov k opatrnosti a pokiaľ sa dá, aby sa vyhýbali miestam s veľkým počtom ľudí,“ napísala vicepremiérka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet