Na hlavný obsah

Bývalý prokurátor Kováčik pred súdom v ďalšej korupčnej kauze

Prijať mal podľa obžaloby ďalší úplatok.

Bývalý prokurátor Kováčik pred súdom v ďalšej korupčnej kauze
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Foto: RTVS

Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici pokračovala v stredu (11. 1.) ďalšia korupčná kauza bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Už odsúdený Kováčik mal podľa obžaloby prijať ďalší úplatok 50 000 eur. Pojednávanie pokračuje aj vo štvrtok (12. 1.).

Bývalý špeciálny prokurátor Kováčik si odpykáva osemročný trest za korupciu. Z väzenia prišiel na ďalšie pojednávanie, v ktorom ho taktiež obžalovali z korupcie. V lete 2016 mal prijať úplatok vo výške 50 000 eur za stopnutie dvoch prípadov.

„Peter Košč mi podal do ruky knihu a povedal, nech si ju prelistujem. Videl som, že obsahuje bankovky v nominálnej hodnote 500 eur uložené vo výreze vnútra knihy. Povedal mi, aby som ju dal Dušanovi Kováčikovi,“ povedal pred súdom kajúcnik Bernard Slobodník ešte minulý rok v novembri.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Slobodníka v stredu pred sudcom potvrdil ďalší svedok – exriaditeľ policajnej inšpekcie Adrián Szabó. Proti Kováčikovi vypovedal aj Boris Beňa. Bývalému námestníkovi riaditeľa SIS mal na stretnutí v roku 2017 podnikateľ Košč povedať, že za úplatok vybavil u Kováčika stopnutie vyšetrovania bývalého policajta Jozefa Reháka. O výške úplatku ani o odovzdávaní peňazí Beňa nevedel.

Kováčik svoju vinu popiera. Jeho obhajoba sa snažila spochybniť dôveryhodnosť svedka. Beňa ešte v máji 2021 uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, dostal podmienku a finančný trest. „Vo všeobecnej rovine to hodnotím, že ide opätovne o svedka, ktorý sa snaží získať určité benefity z výpovede,“ uviedol Kováčikov advokát Erik Magál.

Na druhého obžalovaného, podnikateľa Petra Košča, vydali zatykač, je na úteku, a preto sa hlavných pojednávaní nezúčastňuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko