Na hlavný obsah

Vojenský ceremoniál sa niesol v znamení bilancovania a výziev

S 30. výročím samostatnosti štátu oslavuje aj slovenská armáda.

Vojenský ceremoniál sa niesol v znamení bilancovania a výziev
Na snímke sprava minister obrany Jaroslav Naď, prezidentka Zuzana Čaputová, predseda vlády Eduard Heger a náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko. Foto: TASR

Slovensko je bezpečnejšie, ale v nebezpečnom svete. Zhodnotil dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) pôsobenie a postavenie ozbrojených síl a zároveň Slovenska k spoločnému 30-ročnému výročiu samostatnosti. Vojenský ceremoniál sa niesol v znamení bilancovania a výziev do budúcna.

Na slávnostné zhromaždenie prijali pozvanie okrem ústavných činiteľov aj bývalí ministri obrany. Na vojenskú pomoc Ukrajine majú rozličné názory. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

Vystúpili ústavní činitelia

Spolu s 30. výročím samostatnosti štátu oslavuje aj slovenská armáda. Vrchná veliteľka ozbrojených síl prezidentka Zuzana Čaputová pripomenula, že počas uplynulých troch dekád prešla armáda viacerými zmenami a stala sa stabilnou súčasťou štátu.

Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová.
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová.Foto: TASR

Nezabudla pripomenúť profesionálne nasadenie slovenských vojakov v misiách, ich pomoc pri pandémii či ochrane hraníc. V prejave vyzvala na pevný spoločenský konsenzus ohľadne bezpečnosti a obrany.

„Potrebujeme jasnú, verejnú komunikáciu všetkých, ktorí téme bezpečnosti a obrany odborne rozumejú,“ dodala.

V rovnakom duchu sa vyjadril aj dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO). Podľa neho práve bezpečnosť zohráva kľúčovú úlohu pri zachovaní demokracie a slobody.

Vstup do NATO

Poverený minister obrany označil za najvýznamnejší míľnik najmä vstup Slovenska do NATO.

„Slovensko sa posunulo míľovými krokmi vpred. Napriek všetkým problémom, ktoré v rezorte boli, to znamená zásadný posun vpred pre kvalitu personálu, spôsobilosť ozbrojených síl a bezpečnosť a obranu krajiny,“ vysvetlil.

Na snímke v popredí sprava minister obrany Jaroslav Naď.
Na snímke v popredí sprava minister obrany Jaroslav Naď. Foto: TASR

Slávnostné udelenie medailí

Súčasťou ceremónie bolo aj slávnostné udelenie vojenských a pamätných medailí viacerým vojakom či generálom. Medzi ocenenými sú aj bývalí ministri obrany, ktorí majú rozdielny pohľad na vojenskú pomoc Ukrajine.

„Prilievať olej do ohňa je nedôstojné. Aj muníciou zo Slovenska umierajú ľudia. Vojna je najhoršie čo môže byť. Nikdy sa to stať nemalo,“ uviedol bývalý minister obrany Peter Gajdoš.

„Všetci si uvedomujeme, že na Ukrajine sa bojuje aj o Slovensko. Je v absolútnom záujme Slovenska, aby Ukrajina uniesla tento konflikt, a aby vyhrala,“ skonštatoval exminister Ivan Šimko.

Náčelník generálneho štábu Daniel Zmeko pripomenul, že zárukou bezpečnosti občanov sú aj vyššie náklady na obranu. To, čo sa nám nepodarí investovať dnes, Slovensku bude podľa neho v budúcnosti kriticky chýbať a bude to za vyššiu cenu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál