Na hlavný obsah

Deti sa boja hladu, straty bývania či rozpadu rodiny

Vnímajú spoločenské problémy.

Siedmaci sa najviac boja, že budú hladovať, stratia bývanie alebo sa im rozpadne rodina. Vyplýva to z prieskumu úradu komisára pre deti. Podľa psychologičky školáci problémy v spoločnosti vnímajú. Komisár pre deti preto vyzýva rodičov, aby sa s nimi začali rozprávať.

Celoslovenský prieskum na vzorke takmer 1 300 siedmakov ukázal, že školákov najviac desí rozpad rodiny. Nasledujú obavy, že nebudú mať kde bývať, strach zo smrti, či z rozvodu rodičov. Najväčšie obavy majú trinásťročné deti z toho, že budú hladovať

„Na Slovensku je veľmi málo detí, ktoré sú ohrozené hladom, čiže skôr deti vnímajú všeobecný strach z toho, že príde situácia, ktorú nebudeme vedieť zvládať, príde situácia, že nebudeme mať čo jesť.,“ skonštatoval komisár pre deti Jozef Mikloško.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

O pandémii, energetickej kríze, či vojne na Ukrajine počujú školáci v médiách, hovoria o tom medzi sebou v triedach. Mnohé sa domnievajú, že sa ich to priamo týka a sú v nebezpečenstve.

Psychologičky vyzývajú, aby sa rodičia s deťmi rozprávali a aby im dávali pocit istoty a bezpečia. Mnohí siedmaci, ktorí nenájdu útechu v rodine, ju hľadajú u kamarátov alebo učiteľa.

Mikloško očakáva od štátu kroky, ktoré rodiny uchránia pred krízou a deti od strachu. O pomoci rokuje s ministerstvom práce. „Na Slovensku je okolo 20 až 40 percent detí v detských domovoch pre to, že ich rodina nemala kde bývať. Treba preklenúť tieto situácie, aby sa rodine pomohlo, aby mohla ďalej fungovať,“ dodal.

Školáci si podľa prieskumu želali lepšie zdravotníctvo, no aj to, aby dospelí viac chránili prírodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko