Na hlavný obsah

EÚ zaznamenala najviac ilegálnych prechodov hraníc od roku 2016

Informovala o tom európska pohraničná agentúra Frontex.

EÚ zaznamenala najviac ilegálnych prechodov hraníc od roku 2016
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska pohraničná agentúra Frontex v piatok (13. 1.) informovala, že vlani zaznamenala 330 000 prípadov nelegálnych prechodov vonkajších hraníc Európskej únie, čo je najvyšší počet od roku 2016 a skoro o dve tretiny viac oproti roku 2021. Takmer polovica týchto prípadov bola na západnom Balkáne.

Zachytení ľudia najčastejšie pochádzali zo Sýrie, Afganistanu a Tuniska. Počet Sýrčanov sa medziročne približne zdvojnásobil na 94 000. V drvivej väčšine prípadov prechodu hraníc bez potrebných dokladov išlo o mužov. Ženy predstavovali menej ako 10 percent. Mierne klesol počet prípadov, keď hranicu nelegálne prešli maloletí (9 %).

Na migračnej ceste vedúcej cez západný Balkán Frontex za rok 2022 eviduje 145 600 prípadov pokusov o nelegálny prechod hraníc. To je o 136 % viac ako v roku 2021. Druhý najvyšší počet pripadá na stredné Stredozemie, kde ich bolo 102 529, o 51 % viac ako o rok skôr.

Frontex zaznamenal aj 71 000 prípadov, keď sa ľudia snažili nelegálne dostať cez Lamanšský prieliv z EÚ do Spojeného kráľovstva.

„Európska únia a členské krajiny schengenu sa potýkali s bezprecedentnými výzvami na svojich vonkajších hraniciach. Súviseli so štátom organizovanou migráciou z Bieloruska a s ruskou inváziou na Ukrajinu,“ píše sa v správe Frontexu.

Na hranici EÚ s Bieloruskom pohraničníci vlani zaznamenali 6 127 nepovolených priechodov hraníc. To je štvrtinu menej ako v roku 2021, keď migračná kríza v tomto regióne bola na vrchole.

Agentúra tiež pripomína, že hranice dvadsaťsedmičky a Moldavska po začiatku ruskej agresie proti Ukrajine do konca roka prekročilo skoro 13 miliónov ukrajinských utečencov. Za rovnaké obdobie hranice smerom na Ukrajinu prešlo 10 miliónov občanov tejto východoeurópskej krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet