Na hlavný obsah

IATA kritizuje povinné testy na covid pre cestujúcich z Číny ako neefektívne

Belgicko a Holandsko sú za jednotný postup.

IATA kritizuje povinné testy na covid pre cestujúcich z Číny ako neefektívne
Cestujúci prichádzajúci z Číny odchádza po teste na ochorenie COVID-19 z testovacej kabínky na letisku Charlesa de Gaulla pri Paríži. Foto: TASR/AP

Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA) v stredu (4. 1.) kritizovalo rozhodnutia viacerých krajín o znovuzavedení testovania na koronavírus či iné opatrenia.

Od cestujúcich z Číny ich začali vyžadovať pre prudký nárast prípadov covidu. IATA združuje zhruba 300 leteckých spoločností a tieto reštrikcie nazvalo nepremyslenou reakciou, informuje agentúra AFP.

IATA argumentuje tým, koronavírus sa už vo veľkej miere šíri aj v krajinách, ktoré obmedzenia voči cestujúcim z Číny zavádzajú. Generálny riaditeľ IATA Willie Walsh priblížil, že podľa výskumov z konca roku 2021, keď sa objavil variant omikron, obmedzovanie dopravy nijako neovplyvnilo prudké šírenie nákazy.

Walsh dodal, že k dispozícii sú iné nástroje na zvládanie covidu než opatrenia, ktoré „prerušia medzinárodnú konektivitu, poškodia ekonomiku a zničia pracovné miesta“.

Globálna osobná doprava, ktorú v roku 2020 výrazne poznačila pandémia, sa vlani obnovila na úroveň 70,6 percenta oproti obdobiu pred covidom.

Peking nazval v utorok (3. 1.) medzinárodné cestovné obmedzenia pre Číňanov neprijateľnými a pohrozil recipročnými opatreniami. Čínske úrady predtým avizovali, že od 8. januára nebudú od prichádzajúcich osôb vyžadovať karanténu.

Belgicko chce spoločný postup

Belgicko vzhľadom na prudký nárast prípadov nákazy novým koronavírusom v Číne sprísnilo opatrenia v rámci stavu pohotovosti, ale zatiaľ nezaviedlo povinné testy na ochorenie COVID-19 pre cestujúcich z tejto krajiny. Uviedol to federálny minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke.

Minister sa však zároveň vyslovil za spoločnú európsku politiku, ktorá by zaviedla povinné testy pre cestujúcich z Číny vo všetkých krajinách Európskej únie. Aby bola efektívna, bolo by treba znovu zaviesť formulár na vyhľadávanie cestujúcich (PLF).

Belgicko zaviedlo dve konkrétne opatrenia. Prvým je analýza vzoriek odpadových vôd z lietadiel prichádzajúcich z Číny a pristávajúcich na bruselskom letisku. Ide o dva lety týždenne. Analýza musí nevyhnutne zahŕňať sekvenovanie genómu, ktorá odhalí nové varianty konoronavírusu SARS-CoV-2.

Druhým opatrením je, že cestujúci prichádzajúci z Číny s príznakmi ochorenia COVID-19 budú musieť podstúpiť test PCR alebo antigénový test. Tieto testy budú zaslané do laboratória na sekvenovanie genómu.

Minister Vandenbroucke tvrdí, že povinnosť testovať cestujúcich prichádzajúcich do Belgicka z Číny by nemala zmysel vzhľadom na veľkosť krajiny a malého počtu priamych letov z Číny.      

Pridalo sa aj Nemecko

Aj Nemecko chce počas konzultácií v rámci Európskej únie presadiť jednotné európske predpisy voči ľuďom prichádzajúcim z Číny do EÚ. V stredu to oznámil hovorca ministerstva zdravotníctva v Berlíne, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

„Predovšetkým máme záujem o vytvorenie a zavedenie systému na monitorovanie variantov koronavírusu,“ dodal hovorca. Práve varianty koronavírusu, ktoré podľa odborných poznatkov doteraz prišli z Číny, sa v Nemecku ešte stále šíria.

„Ale, samozrejme, radi by sme poznali už v počiatočnom štádiu, či sa niečo mení,“ uviedol.

Podľa hovorcu je jedným z riešení testovanie odpadovej vody na letiskách. To sa už robí na letisku v nemeckom Frankfurte nad Mohanom a toto opatrenie sa môže rozšíriť napríklad na jednotlivé lietadlá.

Rakúsko už oznámilo, že od budúceho týždňa bude robiť testy odpadovej vody pri všetkých letoch z Číny. Ďalšie európske krajiny vyžadujú od pasažierov z Číny negatívny test na koronavírus.

Švédsko a diskusia o spoločnej reakcii EÚ

Švédsko ako predsednícka krajina v Rade EÚ zvolalo na stredu zasadnutie mechanizmu známeho ako Integrované dojednania o politickej reakcii na krízu (IPCR). Cieľom je prediskutovať spoločné obmedzenia v rámci EÚ pre vstup cestujúcich z Číny, kde sa prudko šíri pandémia koronavírusu.

Štokholm naznačil, že Švédsko sa pripravuje na zavedenie obmedzení pre cestujúcich z Číny vrátane negatívneho testu na COVID-19.

„Vláda poverila švédsku agentúru pre verejné zdravie, aby analyzovala situáciu v Číne, jej dôsledky pre Švédsko a navrhla opatrenia, vrátane možných obmedzení vstupu. Sme pripravení na rôzne scenáre,“ upozornil švédsky minister sociálnych vecí a verejného zdravotníctva Jakob Forssmed.

Minister spravodlivosti Gunnar Strömmer doplnil, že vláda sa pripravuje na zavedenie obmedzení pre vstup do krajiny, zároveň však Štokholm vedie dialóg s ostatnými členskými krajinami EÚ aby  nové obmedzujúce pravidlá na úrovni eurobloku boli čo „najjednotnejšie“.

Štokholm môže svoju pozíciu v oblasti zdravotníctva predostrieť Európskej komisii už na budúci týždeň, počas stretnutia ministrov švédskej vlády s členmi exekutívy EÚ v Kirune.

Kolégium komisárov na čele so predsedníčkou eurokomisie Ursulou von der Leyenovou vycestuje do Švédska v dňoch 12-13. januára, na počesť oficiálneho otvorenia švédskeho predsedníctva v Rade EÚ.

Holandsko ponúka nepovinné bezplatné testy

Holandská letecká spoločnosť KLM v stredu oznámila, že s okamžitou platnosťou prijíma ďalšie bezpečnostné opatrenia pre lety z Číny, a to pre obavy posádok lietadiel zo šírenia koronavírusu. Informovali o tom holandské médiá.

Personál leteckej spoločnosti bude odteraz vybavený respirátormi typu FFP2 a medicínskymi ochrannými okuliarmi. Piloti a personál budú mať k dispozícii vlastné toalety, na ktoré nepovolia vstup cestujúcim.

Respirátory sú požiadavkou tak pre posádku, ako aj pre cestujúcich. Kontakty medzi posádkou a cestujúcimi sú po novom obmedzené na minimum.

Spravodajský server DutchNews.nl v tejto súvislosti pripomenul, že spoločnosť KLM prevádzkuje lety do Číny trikrát do týždňa. Koncom januára má túto frekvenciu zdvojnásobiť.

DutchNews.nl spresňuje, že Holandsko od štvrtka (5. 1.) ponúkne cestujúcim prichádzajúcich z Číny bezplatný test na koronavírus. Cieľom je zistiť, aké sú dominantné varianty vírusu v Číne. Takže cestujúci, u ktorých sa zistí prítomnosť koronavírusu, nebudú musieť ísť do karantény.

Aj Holandský Inštitút verejného zdravia (RIVM) oznámil, že zintenzívňuje analýzu častíc koronavírusu v odpadových vodách na amsterdamskom letisku Schiphol. A to s cieľom monitorovať rôzne varianty koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet