Na hlavný obsah

Inflácia v eurozóne v decembri spomalila

Rast inflácie klesol na 9,2 %.

Inflácia v eurozóne v decembri spomalila
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medziročný rast inflácie v eurozóne sa v decembri 2022 spomalil na 9,2 %, čo je jeho najnižšie tempo za štyri mesiace, z 10,1 % v novembri. Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat v piatok (6. 1.).

Tempo rastu cien sa spomalilo už druhý mesiac po sebe a pokles bol výraznejší, než očakávali analytici. Očakávali pokles o necelých 10 percent. Medzimesačne ceny v 19 krajinách platiacich eurom klesli o 0,3 %. V rýchlom odhade nie sú zahrnuté údaje za celú Európsku úniu, ktoré Eurostat zverejní v polovici januára.

K vysokej inflácii naďalej prispievali najmä energie, ktoré v decembri medziročne vzrástli o 25,7 %, čo však bolo výrazne menej ako novembrových 34,9 percenta. Medzimesačne boli energie lacnejšie o 6,5 percenta.

Naopak, zdražovanie potravín, alkoholu a tabakových výrobkov sa mierne zrýchlilo. Podľa piatkového odhadu sa ich ceny v decembri medziročne zvýšili o 13,8 % v porovnaní s 13,6 % v novembri.

Neenergetický priemyselný tovar medziročne vzrástol o 6,4 % a služby o 4,4 percenta. V oboch prípadoch ide o mierne vyššiu mieru inflácie ako v novembri.

Skončil ďalší nárast?

Medziročná miera inflácia v eurozóne sa v decembri po prvý raz od augusta vrátila na jednociferné hodnoty, čo vyvoláva nádeje, že historicky najväčší nárast spotrebiteľských cien v bloku už dosiahol vrchol.

Prispel k tomu najmä pomalší rast cien energií. A to aj vďaka opatreniam nemeckej vlády, ktorá prispela niektorým domácnostiam na účty za zemný plyn, aby zmiernila prudké zvýšenie jeho cien od ruskej invázie na Ukrajinu koncom februára.

Celkovo však zostáva inflácia v eurozóne aj naďalej vysoká, čo ohrozuje európsku ekonomiku. Napriek poklesu v prechádzajúcich dvoch mesiacoch však inflácia stále vysoko prekračuje cieľ Európskej centrálnej banky (ECB) na úrovni 2 %.

Eurostat informoval, že jadrová inflácia, bez nestálych cien energií a potravín, sa v decembri zvýšila medziročne o 5,2 %. Na tento ukazovateľ sa pravdepodobne zameria ECB, keď bude rozhodovať o ďalšom zvyšovaní úrokových sadzieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika