Na hlavný obsah

Kontroverzný influencer Tate zostáva vo väzbe, potvrdil rumunský súd

Podozrivý je z obchodovania s ľuďmi či zo znásilnenia.

Kontroverzný influencer Tate zostáva vo väzbe, potvrdil rumunský súd
Kontroverzný influencer, notoricky známy šírením nenávisti na sociálnych sieťach, Andrew Tate. Foto: TASR/AP

Kontroverzný influencer Andrew Tate, ktorého koncom minulého roka zatkla rumunská polícia pre podozrenie zo zločineckého spolčenia, obchodovania s ľuďmi a znásilnenia, zostáva spolu so svojím bratom Tristanom vo väzbe. V utorok (10. 1.) o tom podľa serveru Digi24 rozhodol odvolací súd v Bukurešti, ktorý tak nevyhovel žiadosti Tatea o prepustenie na slobodu.

Bývalého kickboxera Tatea, jeho brata a dve Rumunky – bývalú policajtku a Tateovu priateľku – zatkli 29. decembra v Rumunsku na základe obvinenia, že nútili ženy vytvárať pornografický obsah určený pre spoplatnené webové stránky.

Podľa prokuratúry týmto spôsobom zneužili šesť žien. Pôvodne 24-hodinovú väzbu im súd predĺžil na 30 dní, proti čomu sa štvorica odvolala.

Bukurešťský odvolací súd v utorok žalobu proti uvaleniu väzby označil za neopodstatnenú. Podľa neho panuje nebezpečenstvo, že by obvinení mohli opustiť Rumunsko a vyhnúť sa tak spravodlivosti.

Tridsaťšesťročný Tate dostal zákaz publikovať na mnohých sociálnych sieťach za svoje mizogynné komentáre a nenávistné príspevky. Týkalo sa to aj twitteru, kde má 4,5 milióna sledujúcich.

Po nástupe Elona Muska do čela tejto sociálnej siete mu však zákaz podobne ako v prípade niekoľkých ďalších kontroverzných ľudí zrušili. Krátko pred zatknutím si Tate na twitteri vymieňal urážky s klimatickou aktivistkou Gretou Thunbergovou.

Tate podľa médií býva v Rumunsku od roku 2017. Počas vyšetrovania mu prokuratúra pre závažnú trestnú činnosť (DIICOT) zhabala majetok, vrátane nehnuteľností či luxusných áut. V prípade odsúdenia mu hrozí až 15 rokov väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet