Na hlavný obsah

Nemecká lekárka má ísť do väzenia, vydávala nezákonné výnimky z nosenia respirátorov

Rozsudok však ešte nie je právoplatný.

Nemecká lekárka má ísť do väzenia, vydávala nezákonné výnimky z nosenia respirátorov
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Martin Kabát

Dvomi rokmi a deviatimi mesiacmi väzenia v pondelok (2. 1.) potrestal súd vo Weinheime v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko lekárku, ktorá vystavila 4 247 falošných potvrdení zbavujúcich ľudí povinnosti používať respirátor. Informovala o tom agentúra DPA. Rozsudok nie je právoplatný.

Súd tiež lekárke predbežne udelil zákaz výkonu povolania a nariadil jej zaplatiť 28 000 eur. Ide o sumu, ktorú vystavovaním falošných potvrdení získala. Objednávali si ich od nej ľudia z celého Nemecka.

Lekárka ich nijako nevyšetrovala a ani nezisťovala informácie o ich zdravotnom stave. Nezakladala žiadnu dokumentáciu. „Pripomína to skôr predaj potvrdenia ako lekársky postup,“ uviedla sudkyňa.

V Nemecku povinnosť používať na určených miestach respirátor neplatí pre pacientov s takými ochoreniami, pre ktorých by ochrana dýchacích ciest znamenala riziko zhoršenia zdravotného stavu. Výnimka sa týka aj pacientov s niektorými psychiatrickými diagnózami alebo sluchovo postihnutých.

Povinné rúška v zdravotníckych zariadeniach a v prostriedkoch hromadnej dopravy sú posledné viditeľné protiepidemické opatrenia v Nemecku.

V diaľkovej doprave rúška až do 7. apríla tohto roku nariaďuje celonemecký zákon. Nosenie respirátorov v regionálnej a mestskej doprave potom regulujú jednotlivé spolkové krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet