Na hlavný obsah

Nemecká polícia po víkendovej protiteroristickej razii prehľadala garáže

Ani v pondelok sa ale v garážach nenašiel žiadny relevantný dôkaz.

Nemecká polícia po víkendovej protiteroristickej razii prehľadala garáže
Ilustračná snímka policajného auta. Foto: Unsplash

Nemeckí vyšetrovatelia v pondelok (9. 1.) ráno v meste Castrop-Rauxel prehľadali dve garáže v súvislosti s víkendovým zadržaním dvoch bratov podozrivých z prípravy teroristického útoku. Informovalo o tom generálne zastupiteľstvo v Düsseldorfe.

Podľa agentúry DPA garáže zrejme patria jednému z obvinených bratov. Ani po pondelku ale neexistujú dôkazy, že si bratia zaobstarali jedovaté látky.

Z doterajšieho vyšetrovania vyplynulo, že 32-ročný hlavný podozrivý disponuje dvoma garážami v Castrop-Rauxele, uviedlo prokuratúra. Okrem iného v pondelok nasadili tiež analytickú úlohovú jednotku hasičov, ktorá mala zabezpečiť bezpečnosť pri manipulácii s prípadnými nebezpečnými látkami.

Nenašli relevantný dôkaz

Ani v pondelok sa ale v garážach nenašiel žiadny relevantný dôkaz, konštatoval hovorca žalobcov v Düsseldorfe. Muž nemal garáže v prenájme, ale mal k nim prístup.

Už v nedeľu protiteroristická polícia uviedla, že zatkla muža, ktorý podľa prokuratúry plánoval islamistický útok za použitia silných jedov. Pri prehľadaní bydliska 32-ročného Iránca sa však hľadané jedy, kyanid a ricín, nenašli. Zadržali aj 25-ročný brat muža.

Mladší z bratov bol v čase zadržania trestaný pre pokus o vraždu a tiež sa u neho vykonala domová prehliadka, uviedli v pondelok úrady. Tohto muža v roku 2019 odsúdili na sedem rokov väzenia. Ale pre závislosť na návykových látkach ho neskôr premiestnili do výchovného ústavu v Hagene.

Cez víkendy smel prespávať u príbuzných a v čase razie zo soboty (7. 1.) na nedeľu (8. 1.) práve bol u svojho brata. Previnil sa tým, že v júli 2018 v opitosti zhodil z mosta veľkú vetvu na diaľnici A5. Trafil auto, v ktorom sa o sklenené črepy zranila 32-ročná vodička.

Zatiaľ nie je jasné, v akej fáze prípravy útoku boli ani čo malo byť jeho cieľom. Agentúra DPA v nedeľu s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje uviedla, že muž nekonal z poverenia Iránu a išlo skôr o sunnitského extrémistu. Podľa magazínu Der Spiegel je Iránec prívržencom teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet