Na hlavný obsah

Nemecká polícia pokračuje vo vypratávaní Lützerathu

Aktivisti odmietajú odísť.

Nemecká polícia pokračuje vo vypratávaní Lützerathu
Pracovníci nemeckej energetickej spoločnosti RWE dávajú dole značku s názvom dediny. Foto: TASR/AP

Stovky nemeckých policajtov vo štvrtok (12. 1.) ráno opäť vstúpili do obce Lützerath, ktorá sa vypratáva pre plánované rozšírenie ťažby uhlia. Obec, ktorú majú zbúrať, obsadili klimatickí aktivisti. Odmietajú ju opustiť.

Polícia začala s vypratávaním Lützerathu v stredu (11. 1.), keď čelila aj útokom demonštrantov. Odvtedy sa však situácia upokojila.

Energetická spoločnosť RWE, ktorá prevádzkuje neďalekú hnedouhoľnú baňu Garzweiler a ktorá chce rozšíriť svoju ťažbu do Lützerathu, medzitým dokončila výstavbu plota okolo obce.

V dôsledku toho je Lützerath označený ako firemný areál, v ktorom platí zákaz vstupu. Plot je dvojitý a v jeho strede hliadkujú policajti. Tí nikomu nedovolia do Lützerathu vstúpiť, jedine ho opustiť.

Demonštranti na lanách

V stredu začali policajti rozoberať prístrešky v uliciach a odvádzať demonštrantov, ktorí sa zavesili na stĺpy, stromy a iné konštrukcie. Mnohí z nich sú však stále zavesení na lanách, ktoré sú navzájom prepojené. To potláčanie protestov výrazne komplikuje.

Policajti stoja v tábore klimatických aktivistov v dedine Lützerath.
Policajti stoja v tábore klimatických aktivistov v dedine Lützerath.Foto: TASR/AP

Polícia začala vypratávať aj domy a haly. Vo štvrtok ráno s pomocou baranidla vtrhli do jedného z poľnohospodárskych domov, kde sa zabarikádovali aktivisti.

Stredajší začiatok zásahu sprevádzali násilnosti. Aktivisti hádzali na policajtov kamene, delobuchy aj zápalné fľaše. Vláda spolkového kancelára Olafa Scholza útoky odsúdila. Situácia sa do stredajšieho poludnia upokojila, zostáva však napätá.

O osude obce sa rozhodlo v októbri 2022

Obec Lützerath v Severnom Porýní-Vestfálsku pozostáva z niekoľkých domov a statkov, v ktorých ešte v roku 2008 žilo približne 80 ľudí. Pôvodní obyvatelia sa postupne vysťahovali.

Na snímke policajti a demonštranti počas stretnutia na ceste do vysídlenej dediny Lützerath.
Na snímke policajti a demonštranti počas stretnutia na ceste do vysídlenej dediny Lützerath.Foto: TASR/AP

Osud obce definitívne spečatili v októbri minulého roka, keď sa spolková vláda, vláda Severného Porýnia-Vestfálska a energetická spoločnosť RWE dohodli na predĺžení prevádzky uhoľných elektrární výmenou za urýchlený odklon od uhlia.

Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck vtedy vyhlásil, že uhlie pod Lützerathom sa musí vyťažiť. Zároveň dodal, že sa neplánuje likvidácia ďalších obcí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet