Na hlavný obsah

Nemecko ruší povinné nosenie rúšok v diaľkovej doprave

Oznámil to spolkový minister zdravotníctva.

Nemecko k 2. februáru zruší povinné nosenie rúšok v diaľkovej doprave. Oznámil to v piatok (13. 1.) spolkový minister zdravotníctva Karl Lauterbach, ktorýsa chce teraz spoliehať na vlastnú zodpovednosť cestujúcich.

Na uvoľnenie karanténneho nariadenia treba zmeniť zákon, ktorý doteraz počíta s nosením respirátorov v diaľkových autobusoch a vlakoch až do 7. apríla. V lietadlách rúška Nemecko nevyžaduje.

„Musíme sa viac spoliehať na vlastnú zodpovednosť ľudí a na dobrovoľné nosenie rúšok,“ povedal Lauterbach. Ten v posledných týždňoch čelil rastúcemu tlaku, aby zrušil respirátory v diaľkovej doprave. To však doteraz odmietal s tým, že epidemická situácia je aj napriek značnému zlepšeniu naďalej riziková.

Celonemecký zákon o boji proti infekčným chorobám nariaďuje respirátory v diaľkovej doprave. V regionálnej a mestskej doprave o rúškach rozhodujú jednotlivé spolkové krajiny. Bavorsko, Šlezvicko-Holštajnsko a Sasko-Anhaltsko povinné rúška zrušili už v decembri.

Tento týždeň uvoľnenie ohlásili ďalšie nemecké regióny. Sasko s rúškami skončí k 16. januáru, Meklenbursko-Predpomoransko, Berlín a Brandenbursko k 2. februáru a Durínsko k 3. februáru. Na konci tohto mesiaca plánuje rúška zrušiť aj Bádensko-Württembersko.

Rúška sú v Nemecku jedným z posledných viditeľných opatrení proti šíreniu covidu. Po novelizácii zákona tak respirátory zostanú povinné len v nemocniciach, opatrovateľských zariadeniach, v ordináciách lekárov a v ďalších zdravotníckych zariadeniach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet