Na hlavný obsah

Nerozhodnosť Západu v otázke tankov stojí Ukrajincov životy, tvrdí Podoľak

Vyzval na urýchlenie uvažovania o dodávkach ťažkej techniky.

Nerozhodnosť Západu v otázke tankov stojí Ukrajincov životy, tvrdí Podoľak
Ukrajinský vojak na ilustračnej snímke vystupuje zo zajatého ruského tanku na frontovej línii v Doneckej oblasti na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Nerozhodnosť Západu v otázke dodávok tankov Kyjevu stojí Ukrajincov životy. Napísal to v sobotu (21. 1.) na twitteri poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

Následne vyzval západných lídrov, ktorí sa v piatok (20. 1.) stretli na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku, aby urýchlene uvažovali o dodávkach ťažkej techniky.

Zástupcovia piatich desiatok krajín podporujúcich Ukrajinu v piatok podľa očakávania nerozhodli o poskytnutí nemeckých tankov Leopard 2 ukrajinským ozbrojeným silám. Nemecký minister obrany Boris Pistorius následne uviedol, že rozhodnutie padne v najbližších dňoch.

„Aj tak vybavíte Ukrajinu potrebnými zbraňami. Uvedomíte si, že okrem porážky Ruska neexistuje iný spôsob ukončenia vojny. Súčasná nerozhodnosť však zabíja ďalších Ukrajincov. Každý deň meškania znamená ich smrť. Myslite rýchlejšie,“ napísal.

Ukrajina sa bráni ruskej invázii od 24. februára minulého roka. Západné krajiny vrátane členských štátov EÚ a Spojených štátov pomáhajú Kyjevu finančne, vojensky a humanitárne.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj v piatok poďakoval za dodávky zbraní. Zároveň povedal, že o dodávky moderných tankov bude ešte bojovať.

Nemecko žiadajú aj Pobaltské krajiny

Trojica pobaltských krajín sa obrátila na Nemecko s výzvou, aby už „teraz“ dodalo Ukrajine svoje moderné bojové tanky Leopard 2.

„My, ministri zahraničných vecí Litvy, Estónska a Lotyšska apelujeme na Nemecko, aby teraz poskytlo Ukrajine tanky Leopard,“ uvádza sa vo výzve, ktorú zverejnili na twitteri šéfovia diplomacií troch pobaltských krajín.

Zároveň zdôraznili, že tieto moderné, tzv. hlavné bojové tanky sú potrebné na zastavenie ruskej agresie, pomoc Ukrajine a na rýchle obnovenie mieru v Európe.

„Nemecko, ako popredná európska mocnosť, má v tomto smere mimoriadnu zodpovednosť,“ napísali ministri zahraničných vecí Litvy, Estónska a Lotyšska.

The Guardian pripomína, že tieto pobaltské postsovietske republiky hraničiace s Ruskom sa obávajú toho, že ak Rusko uspeje na Ukrajine, obráti svoju „pozornosť“ na ne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet