Na hlavný obsah

Nová parlamentná väčšina sa stále hľadá

Na predčasných voľbách sa koalícia musí dohodnúť do konca januára.

Nová parlamentná väčšina sa stále hľadá
Prázdna rokovacia sála NR SR. Foto: TASR

Po vianočných sviatkoch sa opäť naplno rozbiehajú rokovania o novej väčšine v parlamente. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) hľadá novú parlamentnú väčšinu (76 poslancov), s ktorou by vedel dovládnúť.

Prioritou je pre neho ďalšia spolupráca so stranou Sas. Podľa Juraja Šeligu (Za ľudí) sa rokovania vyvíjajú dobrým smerom. Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár však tvrdí, že bez dohody na predčasných voľbách to pôjde len ťažko.

Prezidentka dala koalícií čas dohodnúť sa na predčasných voľbách do konca januára. Ak sa tak nestane, vymenuje úradnícku vládu. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Podľa Šeligu sa črtá dohoda

Rokovania o novej väčšine boli intenzívne aj počas Vianoc a začiatku nového roka. Povedal Šeliga v diskusnej relácií Sobotné dialógy v Rádiu Slovensko. Podľa neho sa črtá dohoda.

Či by však takáto väčšina mala vládnuť do riadnych parlamentných volieb nie je jasné. Súčasťou rokovaní by mohol byť prípadne aj termín predčasných volieb. „Jedným zo scenárov sú aj predčasné voľby, ale nie v prvej polovici tohto roka,“ uviedol Šeliga.

Podľa neho sa intenzívne rokuje najmä so stranou Sas. Tá to však odmieta a tvrdí, že s nimi nikto nekomunikuje. „Na ďalšie kroky treba aj dohodu s ostatnými politickými stranami. Máme jasné predstavy, ako ďalej. Počkáme si však na rokovania,“ uviedla strana v písomnom stanovisku.

Dočasne poverený predseda vlády verí, že sa rokovania prinesú úspech, keďže doteraz bol najväčšou prekážkou Igor Matovič (OĽANO). „A toto je už vyriešené. Diskusie budú prebiehať a myslím si, že nebude problém zostaviť vládu, ktorá bude vedieť podávať výsledky,“ dodal.

Kollárova priorita je zmena ústavy

O budúcnosti koalície má Heger rokovať s Borisom Kollárom, pre ktorého je priorita najmä zmena ústavy. Tá by umožnila vyvolať predčasné voľby.

„Novú parlamentnú väčšinu chápem tak, že by vláda mohla dovládnuť do predčasných volieb, ale v plnej sile. To znamená, že nie v obmedzených právomociach,“ uviedol Kollár.

Akú podobu by nová parlamentná väčšina mala mať nie je jasné. Nedávni odídenci z hnutia OĽANO okolo Jána Budaja síce dočasne povereného premiéra podržia, no podľa Kristiána Čekovského s nimi ešte nikto nerokoval.

„V tejto chvíli nemáme bližšie informácie o tom, ako by táto väčšina mala vyzerať. Počkáme si na to, keď nám ju predseda vlády predstaví,“ vysvetlil.

Koalícia má čas na nájdenie novej väčšiny, či na dohodu o predčasných voľbách, do konca januára. Ak sa tak nestane, prezidentka Zuzana Čaputová avizovala, že vymenuje úradnícku vládu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál