Na hlavný obsah

Rusko chce mobilizovať ďalších 500 000 brancov, tvrdí Ukrajina

Moskva vlani v októbri povolala 300 000 brancov.

Rusko chce mobilizovať ďalších 500 000 brancov, tvrdí Ukrajina
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko sa chystá v priebehu januára nariadiť mobilizáciu ďalších 500 000 brancov, tvrdí ukrajinská vojenská rozviedka.

Informoval o tom v piatok (6. 1.) denník The Guardian, podľa ktorého ide o zjavný dôkaz toho, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmysle ukončiť vojnu na Ukrajine. Moskva vlani v októbri povolala 300 000 brancov.

Ukrajina sa domnieva, že branci budú súčasťou série ruských ofenzív na jar a v lete na východe a juhu krajiny, povedal zástupca šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Vadym Skibitskyj.

Rusko popiera, že pripravuje druhú vlnu mobilizácie. Putin v decembri vyhlásil, že je „zbytočné“ hovoriť o novom povolávaní brancov a tvrdí, že na Ukrajinu vyslali len polovica tých, ktorých už mobilizovali.

Plány na mobilizáciu popierali aj predtým

Ruskí predstavitelia vrátane Putina predtým popierali plány na nariadenie mobilizácie, avšak v septembri minulého roka napokon vyhlásili „čiastočnú mobilizáciu“.

Putinov cieľ zmocniť sa ukrajinského územia sa nezmenil, ale ruské sily naďalej trpia „vojenskými slabinami“ vrátane počtu vojakov, ktorými disponujú, uviedol Pentagón.

Washington dúfa, že jeho najnovší balík zbraní pre Kyjev pomôže Ukrajine získať späť územia okupované Ruskom.

„Putin sa nevzdal svojich cieľov ovládnuť Ukrajinu a pokračovať v získavaní jej územia“. Vyhlásila námestníčka amerického ministra obrany pre Rusko a Ukrajinu Laura Cooperová, ktorú cituje tlačová agentúra Reuters.

„Realita ruských slabín – slabín ruských ozbrojených síl – však narazila na tieto ciele,“ povedala Cooperová. Dodala, že ruské jednotky trpia aj nízkou morálkou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet