Na hlavný obsah

Svet sa rozlúčil s futbalovou legendou

Pohreb bol iba pre úzky kruh Pelého najbližšej rodiny.

Svet sa rozlúčil s futbalovou legendou
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Za posledných 24 hodín sa s legendárnym futbalistom Pelém v brazílskom Santose prišlo rozlúčiť takmer štvrť milióna ľudí. Na štadióne jeho bývalého klubu bola rakva s telom jediného trojnásobného majstra sveta vo futbale vystavená od pondelka (2. 1.).

Brazílsky prezident Lula da Silva, ktorý zložil prísahu len v nedeľu (1. 1.), v utorok (3. 1.) ráno priletel do Santosu helikoptérou. Jeho kroky smerovali priamo k štadiónu, k Pelého rakve prikrytej brazílskou vlajkou.

„Pele je veľmi špeciálna postava našich dejín. Nemôžeme ho s nikým porovnávať, ani ako hráča, ani ako človeka. Narodil sa ako chudobný Afroameričan. Jeho to neodradilo a bol vždy slušný,“ povedal brazílsky prezident.

Kondolovať prišiel aj prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino, ktorý navrhol pomenovať štadióny po Pelém vo všetkých krajinách asociácie.

„Požiadame všetky krajiny federácie, dokopy ich je 211, aby po Pelém pomenovali štadión. Myslím si, že budúce generácie by mali vedieť, kto bol a čo svetu priniesol,“ dodal.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Legendárny futbalista zomrel minulý štvrtok (29. 12.) vo veku 82 rokov na rakovinu. Na poslednú rozlúčku s ním sa akreditovalo viac ako 5 000 novinárov z celého sveta. Po verejnej rozlúčke previezli Pelého rakvu ulicami Santosu za sprievodu davu fanúšikov na cintorín.

Pohreb bol iba pre úzky kruh Pelého najbližšej rodiny. Pozostatky legendy uložili na najvyššom cintoríne na svete na deviatom poschodí.

Je to odkaz na číslo, s ktorým hral Pelého otec, tiež profesionálny futbalista. Z jeho krypty je symbolický výhľad na štadión, kde prežil takmer celú kariéru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport